Veli Derneği aracılığı ile imza kampanyası başlatan veliler, yetkililerin hazırlık yapmadan tam gün eğitime geçmesine onay vermiyor.

Başbakan Binali Yıldırım’ın 2019’da tüm okulların tam gün eğitim vereceğini açıklamasının ardından hiçbir hazırlık yapılmadan, okulların önümüzdeki yıl tam gün eğitime geçmeyi planladığı ortaya çıktı. Öğrenci Veli Derneği, Buca'da 8, Konak’ta da 10 okulun önümüzdeki dönemde tam güne geçeceğini tespit edebildiklerini açıkladı. Basın açıklaması ile konuyu gündeme taşıyan dernek, ulaşabildikleri 18 okulun hiç birinde tam gün eğitim için ek sınıf, yemekhane, tuvalet ve oyun alanı gibi alt yapı hazırlıkların yapılmadığını açıkladı.

HAZIRLIKSIZ TAM GÜN, EĞİTİM DÜZEYİNİ DAHA AŞAĞI ÇEKECEK

Eğitim-Sen 1Nolu Şube’de basın açıklaması yapan Veli Derneği Buca Şubesi Başkanı Gülsen Candemir, hiçbir hazırlık yapılmadığı için sisteme geçilen okullarda sınıf mevcutlarının iki katına çıkacağını, her iki öğretmenden birinin okuldan ayrılacağını, öğlen bir saatlik yemek arasında yemek sorunun baş göstereceğini ileri sürdü. İlçe Milli eğitim müdürlüklerinin okullarda hiçbir alt yapıyı tamamlamadan tam güne geçmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Candemir “Eğitim sistemimiz yine her zaman olduğu gibi masa başında alınan kararlar ile daha da içinden çıkılmaz bir hale dönüştürülmek isteniyor. Alt yapısı hazırlanmış, derslik sayıları çoğaltılmış, yemekhanesi yapılmış, spor salonu ve etkinlik sınıfları olan okullarda tam gün eğitimi biz de savunuyoruz. Ama Okulların tam gün eğitime geçmesi çalışmaları yine bundan önce 4+4+4 eğitim modelinde de olduğu gibi kimseye sorulmadan yapılıyor. Zaten koşulları tam gün eğitime uygun olmadığı için ikili eğitim yapılan okullarda, hiçbir değişiklik yapılmadan mevcut koşulları ile tam gün eğitime geçilmek isteniyor. “ diye konuştu.

ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE BÜYÜK EZİYET

Veli Derneği Konak şubesi ile yapılan basın açıklamasında sınıflar birleştirildiğinde 40 ve kırkın altında sınıf mevcudu olan sınıfın kalmayacağını ileri süren Buca Şube Başkanı, “Öğlen bir saat yemek arası verilen sistem hayata geçtiğinde okullarda yemekhane bulunmadığı için çocuklar eve gelmek ve tekrar dönmek zorunda kalacak, bu durum çalışan aileler için ayrıca büyük problemlere neden olacaktır. Okullarda öğrencilerinin kullandığı tuvalet ve lavabolar ile ilgili hiçbir çalışma yapılmamıştır. Mevcut hali ile engelli öğrencilerin sağlıklı eğitim almasına uygun olmayan okullarda, bu sistemde de, hiçbir alt yapı (wc, girişlerde rampa ve uygun sınıflar) hazırlığının yapılmadığı görülmektedir. Kantinlerde herhangi bir değişiklik öngörülmemiştir. Öğrencileri okuldaki boş zamanlarını geçirebilecekleri etkinlik sınıfları ve okul bahçelerinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Bu yatırımların yapılmaması okullarda sağlıksız beslenmeye temizlik sorunlarına ve okul bahçelerinde telafisi imkansız kazalara yol açacaktır.” Dedi.

“Velilere, öğrencilere, okul idaresine, okul aile birliklerine ve sendikalara sorulmadan masa başında, kapalı kapılar ardında alınan kararlar ile ne çocuklarımızın eğitim hayatının olumsuz etkilenmesini, ne de öğretmenlerimizin öğrencilerinden ayrılarak zor durumda bırakılmalarını istiyoruz.” Diyen Candemir, veliler olarak tüm çocukların iyi birer yetişkin olmaları için nitelikli, bilimsel, laik bir eğitim almalarını bunu da eğitime uygun, tüm donanımları sağlanmış okullarda verilmesini istediklerini ifade etti.

OKULLAR ZATEN DONANIMSIZDI

Gülsen Candemir “Mevcut okul binalarında hala laboratuar, kütüphane, sığınak, etkinlik sınıfları, spor salonları yeterli sayıda tuvalet bulunmazken tüm bu eksiklerin üzerine bir de hiçbir hazırlık yapılmadan tekli eğitime geçilmesine biz veliler onay vermiyoruz. Bu dönüşüm büyük sorunlara yol açacaktır. Düzenlemeden, gerekli yatırımlar yapılıp okullar tekli eğitimin gerektirdiği koşullar yerine getirilene kadar vazgeçilmesini istiyoruz.

Hazırlık yapılmadan tam gün eğitime geçildiğinde neler olduğunu geçtiğimiz yıl Bayraklı Kaymakam Özgür Azer Kurak Ortaokulu bizzat yaşadı. Tamgün eğitime başlayan Kaymakam Özgür Azer Kurak

Ortaokulu’ndaki üç sınıfın öğrencileriyeterli derslik olmaması nedeniyle bahçede ve okul koridorlarında, sınıf için sıra beklemek zorunda bırakılmıştı. Velilerin tepkisi sonrası okulda tekli sistemden vazgeçilmiş ve iki ay içinde yeniden ikili sisteme dönülmüştür. Aynı karmaşayı hiçbir okulda yaşamak istemiyoruz. Başta valilik ve il milli eğitim müdürlüğü olmak üzere tüm ilgili kurumları, okullara gerekli yatırımı yapamaya, eğitim öğretimin tüm taraflarıyla; öğrenci, veli, öğretmen, eğitim sendikaları ve konunun muhatabı kim varsa hepsi ile bu süreci planlamaya çağırıyoruz.” Dedi.

OKULLAR İMZA TOPLUYOR

Basın toplantısında, Buca’da okullarının dönüşüme uğrayacağını öğrenen velilerin, Veli Derneği aracılığı ile imza toplanmaya başladığı, Konak’ta da pazartesi günü yine okul önlerinde imza masası açılacağı açıklandı. Buca’da toplanan imzalar önümüzdeki hafta basın açıklaması ile ilçe milli eğitim müdürlüğüne, tüm imzalar da ay sonunda il milli eğitim müdürlüğüne iletilecek. İtirazların dikkate alınarak hazırlık yapılmadan okullarda tam güne geçilmesi çalışmasının askıya alınması istenecek.

Editör: Haber Merkezi