Erdem Çakır / İz Gazete - İzmir'de şehir içi banliyö hattı taşımacılığını yapan toplu ulaşım araçlarından İZBAN'da, toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamayınca İZBAN işçileri bugün itibariyle greve başladı. 

İZBAN grevi sonucunda günün her saatinde tıklım tıklım olan Halkapınar ve Hilal aktarma istasyonları bugün yerini sessizliğe ve tenhalığa bıraktı. Bu duraklarda halkın nabzını tuttuk ve grevi konuştuk. Vatandaşların genel görüşü işçilerin haklarını almak için gittikleri grevin doğru olduğu fakat ulaşımın da aksamaması gerektiği.

Sercan Demirbaş, İZBAN işçilerinin haklarının verilmesi gerektiğini belirterek, "Niye verilmiyor? 1600 liraya adam mı çalışır? Nasıl geçinecekler, saçmalık bu" dedi. Mustafa Öztürk ise, “Foça’ya gideceğiz. Çalışanların bu grevi yapması en doğal hak. Buna bir formül bulunması gerektiğini düşünüyorum. Nasıl olacak? Türkiye’de bu tür şeyler çok kötü. Ben de bir özel firmadan emekliyim. Bizim zamanımızda da çok büyük grevler oldu. Haklar alınıyor. Sonrada kim bunların elebaşıysa o grev bittikten sonra kapıya konuluyor. Hiç güzel şeyler değil. Bir de bu grev hakkında hiç bilgimiz yok" diye konuştu.

'İŞÇİLERİN HAKLARI VERİLSİN SORUN ÇÖZÜLSÜN'

“İnsanlar parasını alamıyorsa, sıkıntı yaşıyorsa, grev yapmakta haklılar” diyen bir vatandaşa, başka bir yurttaş, "Grev varmış. Bu çok kötü bir durum bence. Neden olduğunu bilmiyorum bu grevin bir de bütün halkı bilgilendirmeleri lazımdı. Yanlış bir şey. Şu an bakın çocuğumla kaldım ortada. Hangi otobüsle gideceğimizide bilmiyoruz" şeklinde yanıt verdi.

“İZBAN seferlerinin neden durdurulduğunu bilmiyorum. Çiğli’ye gidecektim. Şimdi sora sora gideceğim" diyen yaşlı kadına, istasyonun güvenlik görevlileri yol tarif ederken, başka bir vatandaş da "Keşke çalışsa be kardeşim. Hastaneden geliyorum. Sabah 5’te kalktım. Araba bulamıyorum. Bu işçilerin haklarını versinler ve bu İZBAN çalışsın. Bizi niye mağdur ediyorlar. Sen de bir işçisin di mi? Ben de tarlada çalışıyorum. Hakkımı vermeseler ne yapacağım ? Greve gideceğim hakkımı arayacağım. Onlarda çocuk geçindiriyor. Çocuk okutuyor. Onlarda ev sahibi insanlar. Sadece biz kendimizi düşünmeyelim onlardı da düşünelim. Ben şimdi hastaneden geldim beni neden mağdur bırakıyorsunuz bu yüzden. Aliağa'ya gideceğim şimdi gidemiyorum. Otobüsle gidin diyorlar. Otobüsün parasını da onlar versin onla gideyim" diyerek serzenişte bulundu.

“İZBAN'ın çalışmadığını yeni duydum niye çalışmıyor bilmiyorum. İZBAN'ı kullanacaktım kullanamadım" diyen de oldu, "İnşallah bu bina çalışanların üzerine yıkılır. Ne diyeyim başka” diyen de.

Editör: Haber Merkezi