İZ GAZETE- Van’da aynı bölgede yaşanan çığ nedeniyle 39 kişi yaşamını yitirdi. İlk seferinde meydana gelen çığ felaketinde 5 kişinin yaşamını yitirdiği, 8 kişinin de yaralandığı aktarılırken ilk çığ felaketinde kar altında kalan iki kişiyi kurtarmak isteyen ekiplerin de üzerine çığ düştü ve hayatını kaybedenlerin sayısı 39’a çıktı.Habertürk TV’de yaşanan çığ felaketi hakkında konuşuldu ve AKUT Derneği yönetim kurulu başkanı Recep Şalcı yapılan çalışmalara yönelik bilgi aktardı.

ÇIĞ FELAKETİNE AKP ESKİ MİLLETVEKİLİ Mİ SEBEP OLDU?

HaberTürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir, “Öncesi ile ilgili bir tedbirsizlik var. Ben deprem ya da çığ uzmanı değilim ama olayı anlamaya çalışmam için birkaç telefon görüşmesi yaptım. Çatak’ta bir yemek organizasyonu var. AKP eski milletvekili ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ki kendisi de yaralı, Gülşen Orhan bir etkinliğe katılıyor. Oradan çıkarken diyorlar ki ‘Burada çığ tehlikesi var, buradan yola çıkmayın, yola çıkmanız doğru değil, Narlıca’dan dahi geçemeyebilirsiniz’ diyorlar.

UYARILARI DİNLEMEDİ Mİ?

Orhan’ın uyarıları dikkate almayarak iş makineleri ile yola çıktığına dikkat çeken Bülent Aydemir, şöyle devam etti:

“Yola çıkmadan önce Gülşen Orhan 4-5 iş makinesini yanına alıyor. İş makineleri yolu açarak buradan geliyor. Burada çığ tehlikesi var kar yolu kapatmış iş makineleriyle öncesinde müdahale edilmiş başka bir noktaya. Çığı tetikleyen şeylerden biri de yüksek desibel. Buraya kadar geliyorlar. Ve orada çığın altında kalıyor minibüs. Daha sonra askerler oraya sevk ediliyor. Jandarma ve korucular da ikinci çığın altında kalıyor ve şehit oluyor" diye konuştu.

Aydemir, "Öncesinde bir tedbirsizlik olduğu kesin. ‘Yola çıkılmasın’ deniliyor çıkılıyor iş makinesi ile yol açılıyor. Sonrasında bu tür olaylarda aynı bölgede ikinci çığ tehlikesi olabileceği beklentileri var. Tedbirsizlik olduğu görülüyor" dedi. 

CHP'Lİ ÖZKAN: 'SORUMSUZLUK, TEDBİRSİZLİK, KEYFİYET...'

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, sosyal medya hesabı üzerinden Bülent Aydemir'in konuşmasını alıntılayarak, "Sorumsuzluk, tedbirsizlik ve keyfiyet... Habertürk Ankara Temsilcisi, 39 canımızı kaybettiğimiz ikinci çığla ilgili bilgiler verdi: Cumhurbaşkanı danışmanı gidilmez denilen yolu yanına 4-5 iş makinası alarak açtırdı" diyerek tepki gösterdi.

Editör: Haber Merkezi