İZ GAZETE- Menemen Belediyesi’nde başkanvekili seçimi için kura çekiminin gerçekleşmemesinin ardından İzmir Valiliği’nden flaş bir hamle geldi. İzmir Valiliği tarafından Menemen Kaymakamlığı’na gönderilen yazıda; Menemen Belediye Başkanvekili olarak Vali Yardımcısı Hulusi Doğan’ın görevlendirildiği ve Menemen Belediye Meclisi’nin Belediye Başkan vekilini belirlemek üzere kura çekimi için Menemen Belediyesi Hizmet Binası Meclis Toplantı Salonu’nda 12 Ocak Salı Günü saat 14.00’da toplanmasının uygun görüldüğü bildirildi.

Valiliğin Kaymakamlığa gönderdiği yazıda; 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 46. Maddesinin ‘Belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması ve yeni belediye başkanı veya başkan vekili seçiminin yapılamaması durumunda seçim yapılıncaya kadar belediye başkanlığına büyükşehir ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde vali tarafından görevlendirme yapılacağı, görevlendirilecek kişinin belediye başkanı seçilme yeterliğine sahip olmasının şart olduğu’ hükmü belirtilerek Vali Yardımcısı Hulusi Doğan’ın Menemen Belediyesi Başkanvekili olarak görevlendirildiği bildirildi.

Yazıda ayrıca, İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından kura çekimine ilişkin yürütmenin durdurulmasına karar verildiği, bu karara yapılan itirazın İzmir Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddi doğrultusunda yargı kararının kesinleşmesinden dolayı 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 45. Maddesi hükümleri doğrultusunda Menemen Belediye Meclisi’nin Belediye Başkan vekilini belirlemek üzere kura çekimi için Menemen Belediyesi Hizmet Binası Meclis Toplantı Salonu’nda 12 Ocak Salı Günü saat 14.00’da toplanmasının Valilik tarafından uygun görüldüğü yer aldı. 

NE OLMUŞTU?

Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un yolsuzluk iddiaları üzerine tutuklanması ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmasının ardından Menemen Belediye Meclisi’nde gerçekleşen başkanvekili seçiminde Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Deniz Karakurt ile AKP’li Aydın Pehlivan’ın yarışmış ve 4 tur şeklinde gerçekleşen seçimde eşitlik yaşanması sonrasında kura çekilmişti. Cam kavanoz içinde yapılan kura sonucunda CHP’li Karakurt başkanvekili seçilmişti. 
Seçim sonrası AKP tarafından Bölge İdare Mahkemesine yapılan itirazda mahkemenin seçimdeki kura çekiminin usule aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmesini durdurması ve kuranın yeniden yapılmasına karar vermesinin ardından CHP mahkemenin kararına ‘haksız’ ve ‘yasaya aykırı’ olduğu gerekçesiyle itiraz etmişti. 
CHP, itirazının reddedilmesinin ardından mahkemenin nihai kararını beklerken İzmir Valiliği, Menemen’deki başkanvekilliği seçiminde kuranın tekrarlanmasına karar vermişti. Gelişmelerin ardından Menemen Belediyesi başkanvekilliği için kura çekimi tekrarı 4 Ocak’ta Menemen Belediyesi Ocak ayı olağan birinci meclis oturumunda gerçekleşecekti ancak CHP’li ve İYİ Partili meclis üyeleri toplantıya katılmayınca toplantının gerçekleşmesi için gereken salt çoğunluk sağlanamamış ve kura çekimi ikinci olağan meclis toplantısının yapılacağı 7 Ocak saat 17.00’a ertelenmişti. 
Başkanvekili seçimi için kura tekrarının yapılacağı Menemen Belediyesi Ocak ayı ikinci olağan meclis oturumunda CHP’li meclis üyelerinin meclis gündeminde yer alan kura çekimine ilişkin maddenin gündemden çıkarılmasına ilişkin sunduğu önerge oy çokluğuyla kabul edilmişti. Böylece kura çekimi hakkındaki madde meclis gündeminden çıkarılmış ve kura gerçekleşmemişti.

Editör: Haber Merkezi