Dikili Limanı'nın yanında basın mensuplarının bulunduğu alana gelip açıklamasını yapan Mustafa Toprak, “AB ile Türkiye arasında yapılan anlaşma çerçevesinde, geri kabul çalışmaları başarıyla yürütülüyor. Türkiye üzerinden Yunanistan'ı kullanarak Avrupa'ya geçişlerde, 20 Mart tarihinden sonra yakalananlar için anlaşma yapılmıştı. Bu kişilerin, geri gönderme merkezlerine iadesi konusunda anlaşma olmuştu. İlk geri geçiş Dikili'deki transfer noktasından yapılıyor. Yunanistan'dan 3 gemiyle, toplam 202 göçmen, Dikili Limanı'mıza geldi. İki geminin tranferleri yapıldı. Diğerininki de başlamak üzere" dedi. Uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde işlemlerin yürütüldüğünü vurgulayan Mustafa Toprak, “İnsani yardımları dikkate alıp gelen göçmenlerin parmak izlerini, kimlik bilgileriyle birlikte göç idaresi görevlileri, Yunanistan'dan gelenlerle eşleştirdikten sonra gemiden indiriyoruz. Sağlık kontrollerinden sonra otobüslerle bu kişileri, hiç bekletmeden Kırklareli'ne gönderiyoruz. Buradan da bu kişiler ülkelerine, iade edilecekler. Bu işlemler, geri kabul anlaşması olan ülkelerle bu şartlara göre, anlaşma olmaması durumunda ise, seyahat belgeleri düzenlenip ülkelerine gönderilecekler" dedi.

Bugün gelenler içinde Suriyeli mülteci bulunmadığını belirten Mustafa Toprak, “Suriye uyruklu olmayanlar, Dikili'de, Çeşme'de, Bordum'da ve Kuşadası'ndan ülkeye alınacaklar. Suriyeliler ise İzmir'de ve Ege kıyılarında hiçbir bağlantı olmadan Yunanistan'dan direk uçaklarla Adana'daki Şakir Paşa Havalima'na gönderilecek. Buradan da doğu illerindeki kamplara tranfer edilecekler. Eş zamanlı olarak bu kamplardaki kişiler de, Avrupa ülkelerine geçişleri aynı şekilde olacak. Dolayısıyla bizi burada ilgilendiren Suriye dışında olan ve yasadışı geçiş yapmış olan göçmenlerdir. İzmir'de kamp yapılmayacak. Geldikleri gibi insani kurallar uygulanıp ülkelerine gönderilecektir" dedi.

İzmir valisi Mustafa Toprak, cumartesi günü İçişleri Bakanı Efkan Ala ile yapılan toplantıda da, 20 Mart'tan sonra Yunanistan'a yaklaşık 5 bin mültecinin geçtiğini ancak bunlardan kaçının Suriyeli kaçının diğer ülkelere ait olduğunun henüz belirlenmediğini, bu işlemlerden sonra onların da geri kabullerinin olacağını anlattı.

DHA

Editör: Haber Merkezi