Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, düzenlediği basın toplantısında; İzmir Barosu’nun, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’ndeki (GGM) yetkililer hakkında işkence ve görevi kötüye kullanma iddiaları ile suç duyurusunda bulunduğuna dair soruyu yanıtladı.

‘TERÖRİST SAVAŞÇI KİŞİLER’

GGM’deki yetkililerin görevini kötüye kullandığını ve göçmenlere işkence uyguladığına dair iddiaları yalanlayan Vali Köşger şunları söyledi: “Devlet yapması gerekenleri yapmaya çalışıyor. Bir kısım insanlar birtakım ırkçı söylemlerle yabancılara, mültecilere karşı gayri insani her türlü söylemde bulunuyor; bir kısmı da ‘Yok işkence ettiniz, şöyle yaptınız, böyle yaptınız’ söylemi içerisinde… Devlet bu aşamada yapması gereken şey ne ise onu yapmaya çalışıyor. Kimseye, Türkiye Cumhuriyeti’nde işkence yapılması söz konusu değil. Bunların bir kısmı geri gönderme merkezindeki ‘yabancı terörist savaşçı’ dediğimiz kişiler. Bunların yurtdışı edilmesiyle ve yurtdışı edilinceye kadar muhafaza altında tutulmasıyla ilgili yapılması gereken işlemler orada yürütülmeye çalışılıyor. Bunların da maksatlı olduğunu, devletin her anlamda suçlamaya yönelik olduğunu düşünüyorum. Devlet bir yanda mültecilere yardım ediyor diye bir suçlama var, diğer yandan da mültecilere işkence ediyor diye suçlama var. Bunların hiçbirinin doğru olmadığını söyleyebilirim.”

‘VARSA YOKSA DEVLETLE UĞRAŞIYORLAR’

İzmir Barosu’na tepki gösteren Köşger, “Bu arkadaşlar Türkiye Cumhuriyeti’ndeki uygulamalarla meşgul olacakları kadar Yunanistan’ın yaptığı işleri takip etseler çok daha faydalı bir iş yapmış olurlar. Kışın ortasında botlarını patlatıp ölüme terk ediyor Yunanistan. Ama bizin baromuz maalesef şu ana kadar herhangi bir inisiyatif alıp takipte bulunmadı. Uluslararası mahkemelerde baromuzun başvurusu yok. Varsa yoksa Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile uğraşıyor. Başka şeylerdeki barolar, Yunanistan’ın başta olmak üzere diğer ülkelerin hareketlerini de takip edip onlarla ilgili de şikayetçi oluyorlar. Çok da etkili oluyorlar” ifadelerini kullandı. 

NE OLMUŞTU?

İzmir Barosu, Harmandalı GGM’deki müdür vekili, merkezdeki diğer yönetici statüsündeki yetkililer ve memurlar ile görevli güvenlik memurları ve jandarma personeli hakkında işkence ve görevi kötüye kullanma iddiaları ile suç duyurusunda bulunmuştu. Baro’dan yapılan açıklamda şu ifadelere yer verilmişti: “Şikayet dilekçesinde, 19.07.2022 tarihinde İzmir Barosu’na, Harmandalı’da bulunan İzmir Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan, içerisinde aile ve çocukların da bulunduğu bir grup Filistinli mültecinin; Merkezde kapalı tutuldukları ve dokuz gün boyunca kendilerine neden tutulduklarına ilişkin bilgi verilmediği, hiçbir yetkili ile görüştürülmedikleri, kendilerine bu hususlarda bilgi verilmesi talebiyle saat 15.00-16.00 sıralarında yemekhane önünde toplandıkları, bunun üzerine yetkili bir kişinin "Ben ne zaman istersem o zaman serbest kalırsınız.’ diyerek gruba bağırdığı, jandarmanın gruba joplarla müdahale ettiği, kişileri yerlerde sürüklediği, çocukların ezilme tehlikesi yaşadığı, yabancıların işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldığı, kişilerin yüzlerinde ve vücutlarında kırık ve darp izlerinin bulunduğu şeklinde gelen ihbar üzerine 19.07.2022 tarihinde saat 10.00’da Baro Başkanlığı’nca konuyu araştırmak için İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Av. Ayşe Kaymak’ın GGM’de bulunan ve ihbarda ismi geçen bir yabancı ile görüşmek üzere GGM’ye gitmek üzere görevlendirildiği dile getirildi.”

Editör: Haber Merkezi