İzmir Ticaret Borsası yaptığı çalışma kapsamında, geçen yıl 196 bin 110 ton olarak belirlenen çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin, bu yıl yüzde 60 oranında artarak 313 bin 134 ton olduğunu açıkladı.

İzmir Bölgesi’ndeki küçük ölçekli üzüm üreticilerinin kimyevi gübre, zirai ilaç ve levazım maddeleri gibi ihtiyaçlarını ürün vadeli borçlanarak tedarik ettiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, rekoltenin yüksek olduğu bir yılda üreticilerin borçlarını kapatabilmek için hasat ettikleri üzümü Eylül ayında satışa sunmasıyla piyasada oluşan arz fazlalığı sonucunda fiyatların aşırı derecede düşeceğine dikkat çekti. 

Bakan, hükümetin üzüm üreticilerini korumaya ve zarara girmesini engellemeye yönelik çalışmalarını, üzüm fiyatlarındaki aşırı düşüşünün önüne geçmek için aldığı tedbirleri ve Rusya ile üzüm ihracatının ne zaman başlayacağını Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e sordu. 

ÜRETİCİ MALİYETİNİ KARŞILAYAMIYOR

En büyük sofralık üzüm alıcısı olan Rusya’ya ihracat yapılıp yapılamayacağı konusundaki belirsizliği hatırlatan Bakan, iç piyasa fiyatlarındaki aşırı düşüşün ihracat fiyatlarını da olumsuz etkilediğini söyledi. Bakan, üzüm üreticilerinin endişelerini şu şekilde ifade etti: “Bölgede henüz sofralık üzüm ihracatı yapılamadığından dolayı yaş üzüm fiyatı 80 kuruşa düşerken, kuru üzümün ise bu sene 2,5-3 TL seviyelerine düşeceği konuşulmaktadır. Kuru üzümün geçen yıl 6 TL’ye satıldığını dikkate aldığımızda bu fiyatlarla üreticinin zarar edeceği çok açıktır. Geçen Ağustos’ta tonu 2 bin 500 dolar olan ihracat fiyatı, bu sene tonu bin 500 doların altına inmiştir. Mevcut iç piyasa ve ihracat fiyatları üreticinin maliyetinin altındadır. Üzüm üreticileri, gerekli önlemler alınamazsa bu fiyatların daha fazla düşeceği yönünde ciddi endişe içindedir.”

Editör: Haber Merkezi