CENGİZ ALDEMİR/ İZ GAZETE- Meclis genel kurulunda bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerin değiştirilmesi üzerine söz alan CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, Uzman jandarma ile uzman erbaş ve er statüsünün karıştırıldığına dikkat çekerek, “ Aslında, hiç alakası yoktur bunların, isim benzerliği vardır. Bunu önlememiz lazım öncelikle. Uzman jandarmalar, uzman erbaş ve erlerin üstüdür. Tamamına yakını da üniversite ve yüksekokul mezunudur” hatırlatmasında bulundu.

YARDIMCI ASTSUBAY BEKLENTİSİ

CHP’li Çelebi, Uzman jandarma statüsünde bulunan 17 bin personelin sadece Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde çalıştığını, Hava, Kara ve Deniz Kuvvetleri bünyesinde eşiti ve emsali bulunmayan bir statü olduğunu belirtti. Bu personelin Uzman Jandarma Okullarından mezun olduklarını ve 2012'den sonra Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde bu okullarının kapatıldığını hatırlatan Çelebi, “ Kuvvetler reorganize olup bu kadrolar kapatıldığı için astsubay kadrolarına çevrilmiştir. Yani yaptıkları iş aslında o kadar teknik, o kadar önemli ki şu an astsubay kadrolarında çalışıyorlar, astsubay gibi çalışıyorlar fakat astsubaylarımızın özlük haklarına sahip değiller, onu da dipnot olarak söylemek isterim. Bu nedenlerle, isimlerinin "yardımcı astsubay" olarak değiştirilmesi personelde genel bir beklenti hâlini almıştır” dedi.

FİİLİ HİZMET TALEBİ

Bu konunun komisyonda görüşülüp onay da çıktığını, daha alt rütbedeki uzman erbaşların askerlikte geçen sürelerinin dahi hizmetten sayılırken uzman jandarmaların sayılmayışını haksızlık olarak değerlendiren Çelebi, “ Silahlı Kuvvetlerde 3 tane muvazzaf statü var: Subay, astsubay ve uzman jandarma. Şimdi, biz subaylar harp okullunda okuyoruz dört sene, bunlar fiilî hizmetten sayılıyor; astsubaylar okuyor onlar da sayılıyor ama iş uzman jandarmalara geliyor, onların da okulları var, onlarınki sayılmıyor. Direkt burada bir haksızlık var. Bunların bir senelik okul sürelerinin hizmetten sayılması gerekiyor” talebinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi