İzmir'de yasa dışı dinlemelere yönelik olarak 2014 yılı Ağustos ayındaki ilk operasyondan sonra 2015 Ocak ayında ikinci operasyon düzenlendi. Operasyonda 24 kişi serbest bırakılırken; Batman eski Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ile Elağız eski Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı tutuklandı. Ancak bu iki polis müdürü, avukatlarının itirazı üzerine bir hafta sonra serbest bırakıldı.

İzmir 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne görülen davanın, geçen pazartesi günü yapılıp ara verilen duruşmasına bugün tekrar devam edildi. Sanıklardan Hasan Ali Okan, geçen pazartesi günü başladığı savunmasını yapmayı sürdürdü. İddianameyi hazırlayan Savcı Okan Bato tarafından örgüt kurmakla suçlandığını belirten Okan, 30 yıldan fazla emniyet teşkilatında görev yaptığına, ancak 2009-2013 yılları arasından suçlandığına dikkat çekti. Okan, "Yıllardır bu teşkilattayım. İzmir'de 14 yıl görev yaptım. O kadar beceriksizmişim ki 13'üncü yılda örgüt kurmaya karar vermişim" diyerek suçlamanın asılsız olduğunu belirtti. Yaptıkları tüm çalışmaların Emniyet İstihbarat Teşkilatı örgütünün çalışmaları olduğunu belirten Okan, aynı şeyleri MİT ve jandarmanın da yaptığını söyledi. İzmir İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde birlikte görev yaptığı 90-100 kişinin halen aynı yerde görevlerini sürdürdüğünü de dile getiren Okan, "Şucuyduk, bucuyduk da bunlarla nasıl birlikte çalıştık" diye sordu. Devlet güvenlik mahkemelerinin olduğu dönemden bu zamana kadar aynı görevlerde bulunduğu, ancak şu an kendilerine adi terör örgütü üyesi muamelesi, aşağılama ve hakaretlerin yapıldığını dile getiren Okan, "Bunu bize yapanlar yarın yüzde yüz yargılanacaklar, terör örgütüyle suçlanacaklar" dedi. İddianamede yöneltilen suçlamalardan birinin de 'kişisel verileri kaydetme' olduğunu, ancak bir tane kaydedilmiş veri dahi gösterilemediğini söyleyen Hasan Ali Okan, "Kayıt işini biz yapmıyoruz, kaydı TİB yapıyor. Bizim kayıt yapma, çıktı alma imkanımız yok. Sayın savcı, hedef belli olduğu için bunu TİB'e yapacağına bize yazmış" diye konuştu.

Kendileriyle ilgili tüm soruşturmaların altında Savcı Okan Bato'nun imzasının bulunduğunu belirterek, "İzmir Adliyesinde bir tek Okan savcı mı var" diye soran Hasan Ali Okan, "Bütün işler onun üzerinden gidiyor. Biz şerefle gezerken onunla karşılaşmak istemiyorum. İleride bizim yüzümüze bakamayacak" dedi.

Hasan Ali Okan, önleme dinlemelerini düzenleyen 5397 sayılı Kanunu kendilerinin çıkarmadığını, TBMM'nin çıkarıp, Cumhurbaşkanının onayıyla yürürlüğe giren kanunu uygulayarak görevlerini yaptıklarını vurguladı. Hakimlerin imza attığı belgeye kimsenin sahte diyemeyeceğinin altını çizerek, savunmasını bitirdi.

Daha sonra söz alan avukatlar, müvekkilleri olan sanıklar Ramazan Karakayalı ve Talha Ülkümen'i gelecek celsede hazır edecekleri söyledi.

Mahkeme Başkanı Hamdi Çiftçi, Karayakalı ve Ülkümen'in gelecek celse hazır edilmemesi halinde haklarında yakalama kararı çıkartılacağını belirterek duruşmayı 30 Mayıs'a erteledi.

Bahri KARATAŞ/İZMİR (DHA)

 

Editör: Haber Merkezi