Yazımızın başlığı ünlü Alman hukukçu Rudolf von Jhering’e ait… Usul Hukuku ders kitabımızın önsözü olan bu değerli söz ile ilk tanışmam, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenci olduğum yıllara dayanır.

Zaman içerisinde gerek sosyal yaşamımda, gerek kurumsal ve mesleki yaşamda ve elbette bugün de siyasi arenada, en çok aklıma düşen ve bir hukuk profesörü tarafından, kendi yazdığı ders kitabının önsözüne yerleştirilecek kadar büyük önem atfedilen, -kılavuz- gördüğüm bu sözün ne denli büyük bir anlam içerdiğini aşağıda sizlere aktaracağım konuyu da içermek üzere, her geçen gün daha da iyi görüyorum.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 yılı Eylül ayı 1’inci Birleşiminde ‘Geçici İşgal Faaliyetleri Düzenlemesi Yönetmeliği’ başlığıyla bir genel düzenleyici idari işleme imza attık.

Çoğulcu demokrasiyi önemle uygulamaya çalıştığımız yerel kent meclisimizde Cumhuriyet Halk Partisi ve İyi Parti’den oluşan Millet İttifakı olarak çoğunluktayız. Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nden oluşan Cumhur İttifakı ise azınlıkta. Meclis çalışmalarımızda her zaman azınlığı temsil eden iradeyi de önemsiyor, kent için, halk için iyi olanı gerçekleştirmeye, her bireye eşit mesafede eşit hizmet vermeye, sosyal demokrasi anlayışı ile insan hakları merkezinde projeler geliştirmeye ve elbette ortak akıl ile sivil toplum işbirlikleri ile kenti yönetmeye özel bir önem veriyoruz.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Tunç Soyer’in, katılımcı demokrasiden yola çıkarak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı ve Çiçekçiler Odası Başkanlarının görüşleri doğrultusunda Başkanlık önergesi olarak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunduğu, sözünü ettiğim bu genel idari düzenleme, Cumhur İttifakı’nın tüm karşı çıkışlarına rağmen Millet İttifakı’nın oy çokluğu ile meclisimizde kabul gördü.

Meclisimizde çok tartışılan ‘GEÇİCİ İŞGAL FAALİYETLERİ” düzenlemesi, dayanağını daha çok 2464 sayılı Belediye Gelirleri Yasası’ndan almaktadır. Pazar ve panayır kurulan yerlerin, mezat yerlerinin, yol, meydan, pazar, iskele, köprü gibi umuma ait yerlerden gelip geçmeye engel olmayacak şekilde kısmi olarak işgalinde belediyelerce devlet tarafından belirlenmiş işgal harcı alınması öngörülmektedir. Kent estetiğine katkı sağlamak, işgallerin gelişi güzel olmasının önüne geçmek esnafımıza ve vatandaşlarımıza rahatsızlık verilmesini önlemek, sokak ekonomisine sınırlı ürünlerle katkı sunmak, bu vesile ile ihtiyaçlı engelli ve kadın kentlilerimize ve gençlere sınırlı ölçüde ekonomik imkan yaratmak amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyemizce kamu yararı öngörüsüyle bir genel idari düzenleme yapılmasına gereksinim duyulmuştur.

Bu düzenlemeyle hiç kimseye kazanılmış bir hak verilmeksizin çiçekçilik faaliyetleri, kestane ve mısır faaliyetleri ile sınırlı olmak üzere, kentin belli yerlerinde geçici işgal faaliyet çemberleri belirlenecek olup, bu noktalarda sözünü ettiğimiz ürünlerin hijyen, kılık kıyafet, kullanılan araç gereçler, halkla iletişim dahil olmak üzere pek çok konuda bir standart getirilecek ve denetimi sağlanacaktır. Bu standartları belirlemek üzere de bir komisyon kurulmuş; Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği, Çiçekçiler Odası’ndan; Meclis Esnaf Komisyonumuzdan ve belediyemiz bürokrasisinden temsilciler komisyon üyesi olarak gösterilmiştir. Öte yandan; söz konusu düzenleme ile bahse konu işgal faaliyetlerini yürütenler böylece hem kayıt altına alınacak; devlete vergi, belediyemize de işgal harcı ödemeleri sağlanacak ve ayrıca geçici işgal ile çiçekçilik faaliyeti yürütenler de ilgili meslek odalarına kayıt olacak meslek kurallarına tabii olacaklardır.

Görüleceği üzere, söz konusu yönetmeliğin içeriği itibari ile seyyar satıcılara imkan veren bir yönü; esnafımızı da rahatsız edecek hiçbir bir yönü bulunmamakta; Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin ve ilgili meslek odasının görüşleri ve uygun iradeleri çerçevesinde yapılan bir düzenleme olması itibariyle de ortak akılla üretilen, yepyeni ve pek çok yerel yönetime örnek olabilecek, üzerinde dikkatle çalışılmış, İzmir’imize değer katan önemli bir idari genel düzenlemedir. Kentimize hayırlı olsun!

Editör: Haber Merkezi