İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi(DEÜ), İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü ile İzmir Devlet Opera ve Balesi‘nin ortaklaşa düzenlediği 34. İzmir Tiyatro Günleri, DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Özdemir Nutku Sahnesi’nde düzenlenen bir törenle başladı. Sanatseverleri İzmir’de buluşturan ve birçok etkinliğin yer aldığı tiyatro günleri, 7 Nisan 2017’ye kadar devam edecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Muzaffer Tunçağ, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Mümtaz Sağlam, Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semih Çelenk ve çok sayıda davetlinin katıldığı tiyatro günlerinin açılışında konuşan DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Banu Esra Aslanertik, tiyatroya emek verenlerin önemine dikkat çekti.

Sanatçı Timur Selçuk’un Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü’nü almasından mutluluk duyduklarını aktaran Aslanertik, “Büyürken ilk hatırladığım tınılar, bir taş plaktan gelen Münir Nurettin Taş ezgileriydi. Rahmetli dedem o tınılarla büyüttü beni. Gençliğimiz ilk yıllarında da o tınıların aşinalığından kopamadım ve Timur Selçuk’un ezgilerinde kendimi buldum. O yüzden burada olmak benim için büyük bir şeref” diye konuştu. Tiyatronun hayatında ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Aslanertik, “Benim de kendimi ilk bulduğum sanat dalı tiyatrodur. Sanatın emek ve özveri gerektirdiğini biliyorum. Timur Selçuk’a da tiyatro sanatına katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Tiyatronun yaşanılan hayatı anlamlı kılan bir kültür olayı olduğunu belirten Dekan Prof. Mümtaz Sağlam ise, “Tam da bu nedenle ‘yaşasın tiyatro, yaşasın sanat’ diyorum. Sahne sanatları bölümümüze ayrıca teşekkür ediyorum. Aramızda bulunan Türk müziğinin büyük üstadı Timur Selçuk’u saygıyla selamlıyorum” ifadesinde bulundu.

Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü’nün akademik bir kurul tarafından, tiyatro sanatına hayatını adamış kişilere verildiğini aktaran Prof. Dr. Semih Çelenk, “Fakültemiz Sahne Sanatları Genel Kurulu tarafından fakültemizin fahri doktoru Muhsin Ertuğrul’un anısına, her yıl bir ödül veriliyor. 1999 yılından bu yana verilen bu ödül, tiyatro sanatına katkı koyan sanatçı ve bilim adamlarına veriliyor” diye konuştu. Bugüne kadar birçok önemli ismin bu ödüle layık görüldüğünü aktaran Çelenk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü, bugüne kadar sırasıyla Münir Özkul, Duygu Sağıroğlu, Prof. Dr. Ödemir Nutku, Melih Cevdet Anday, Suna Pekuysal, Nur Uzmen, Prof. Dr. Sevda Şener, Güngör Dilmen, Osman Şengezer, Erol Keskin, Turgut Özakman, Ayşegül Yüksel, Rüştü Asyalı, Hale Eren, Dr. Hidayet Sayın, Prof. Dr. Nurhan Karadağ, Zihni Göktay ve Bilgesu Eramus’a verildi. Bu yıl ki ödül de 1970’li yıllardan bu yana oyun ve sahne müziğinde verdiği ürünlerle tiyatromuza katkı yapan değerli müzik insanı Timur Selçuk’a verildi. Kendisini üniversitemiz adına kutluyorum” dedi.

Duygu dola anların yaşandığı etkinlikte ödülünü, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Banu Esra Aslanertik’in elinden alan Timur Selçuk, “Bu ödüle layık görüldüğüm için gururluyum. Herkese çok teşekkür ediyorum” ifadesinde bulundu.  27 Mart Dünya Tiyatro Günü Ulusal Bildirisi’nin okunmasının ardından 34. Suat Taşer Kısa Oyun Yarışması Ödülleri verildi.

 

Editör: Haber Merkezi