Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye’de yaşamın her alanında yapılan zamlar vatandaşın belini bükerken enflasyon ve dövizdeki kritik artış da ürün tedarikine yansıdı. Nüfusun büyük bir bölümünün açlık ve yoksulluk sınırı altında kalan gelirinden dolayı alım gücü git gide düşerken ürün tedarikinde yaşanan sıkıntı da birçok ürünün tedarik edilemediği, vatandaşların ürün almak için kuyruklar oluşturduğu 1970’li yılları hatırlattı. Bakkalların bir süredir mal tedarikinde sorun yaşadığını belirten İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, yakında parası olanın da mal tedarik etmekte zorlanacağını söyledi.

‘FİYATI YOLDAYKEN DEĞİŞİYOR’

Son dönemde bakkalların mal tedarikinde ciddi sıkıntılar yaşadığını dile getiren İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı, dövizin kritik yükselişi nedeniyle üreticinin de tüketicinin de önünü göremediğini söyledi. “Parasını yatırıp alamadığımız siparişler var” diyerek açıklamalarını sürdüren Bağcı, “Kimisi ambalajı bahane ediyor, kimisi ‘gelen mal ne kadar gelecek’ bilmiyorum diyerek bahane ediyor, kimisi ‘araç bulamadım, tır bulamadım’ diyerek nakliyeyi bahane ediyor. Uluslararası tekelleşmiş firmalar da ürün için ‘sabah bu fiyat ama akşam değişebilir’ diyor. Aralık ayında birçok ürüne daha zam gelecek. Üretici firmalar bize bunları deklare ediyor. Şu an Özellikle, Ayçiçek yağı, un ve deterjan grubunda tedarik sıkıntısı yaşıyoruz. İçecek grubunda da ambalaj yönünde sıkıntı var. Tüm ambalajlı ürünlerde tedarik sıkıntısı var. Suya zam gelmesinin sebebi ambalaj fiyatlarının artması. Teneke ve cam şişeden dolayı kolada da sıkıntı var. Malın parasını ödeseniz de gelmeyebiliyor. Artık öyle bir hale geldi ki ürünün fiyatı yoldayken değişiyor” diye konuştu.

‘PARASI OLAN DA ZORLANACAK’

Türkiye’deki mevcut tablonun; birçok ürünün tedarik edilemediği, vatandaşların ürün almak için kuyruklar oluşturduğu 1970’li yılları anımsattığını belirten Bağcı, “Türkiye 70’li yıllardaki durumu yaşamaya başladı ama o dönem alım gücü bu kadar zayıflamamıştı. Şimdi alım gücü de yok. Şu an mal bulsanız da paranız yok. Yakında insanlar parası olsa da mal tedarik etmekte zorlanacak” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi