İZ GAZETE - Üç yıl önce Urla Halk Eğitim Merkezi’nde arıcılık kursuna katılarak teorik ve uygulamalı kursu başarıyla bitirip, sertifikalarını alan arıcılar tarafından kurulan Urla Arıcılar Platformu deneyimli arıcıların da katılımıyla genişleyerek arıcılığın gelişimi ve verimi için çalışmalar yürütüyor.

Grup bir yandan arıcılık bilgilerini paylaşırken aynı zamanda arı kovanlarının bir kısmını gezginci olarak İzmir’deki daha verimli bal alanlarına taşıyor. Yapılan çalışmalar imece prensibiyle yürütülüyor. Zamanı elverişli olanlar, araç - donanım olanağı bulunanlar değişik zamanlarda, arıların gerektirdiği farklı hizmetleri vererek Urla’da arıcılığın verimli şekilde sürdürülmesi adına katkı sunuyor. Avukat, pilot, mühendis, çiftçi, güvenlik görevlisi, ev hanımı, bankacı, emlak danışmanı gibi farklı mesleklerden olan arıcılar Urla’nın yerel ve köklü arıcılarıyla bir arada bulunarak onların büyük deneyiminden aldıkları katkıyı dayanışma ve emekle harmanlayarak gelişim ve yaygın üretimi teşvik ediyor.

‘BAŞARILI SEZON’

Urla Arıcılar Platformu’nun öncülerinden Tayyar Öztürk üç yıldır yürütülen ortak çalışma için teşekkür ederek edinilen deneyimlerle bu yıl daha başarılı sezon geçirdiklerini, zararlılarla mücadelede endemik bitkileri kullanmanın yarar sağladığına verimin artığına dikkat çekti. Önümüzdeki yıl için çalışmaların devam edeceßğini ortaklaşan emeğin herkesin yükünü hafifleteceğini vurguladı.

‘ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ’

Toplantıya katılan 26. Dönem CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok ise kadın arıcıların çokluğunu görmekten mutlu olduğunu vurgularken ülkede tarım ve hayvancılığın ciddi bir gerileme içinde olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyken şimdi tohumu, samanı, hayvan yemini bile ithal etmek zorunda kalan Türkiye’nin yeniden verimli topraklarını doğal ve sağlıklı gıda üretimi için kullanan, üretimin ülke ihtiyacına yettiği, ihracata öncülük edebildiği günlere dönmek için çiftçi ve üreticinin desteklendiği tarım politikalarına ihtiyaç olduğunu belirtti. Gelinen noktada tarımsal kalkınma ve sürdürülebilir verimlilik için yerel yönetimlere büyük görev düştüğünü belirten Altıok, Urla Belediyesi tarafından 1-2-3 Kasım tarihlerinde düzenlenen Kırsalda Üretim ve İstihdam Temelli Kalkınma Çalıştayı’na katılarak yakından izlediğini ve bu ve benzer çalışmaları çok önemsediğini aktardı.

KOOPERATİFLER DESTEKLENMELİ

Yerel ürün çeşitliliği, atalık tohum üretimi, verim, güvenilir üretim koşulları ve markalaşma gibi süreçlerin başarıyla uygulanması için üretici dayanışması, kooperatifleşme çalışmalarının teşvik ve desteğinin de önemine değinen Zeynep Altıok, arıcıların Urla’da başlattığı bu çalışmanın daha ileriye taşınmasının ve yaygınlaşmasının çok önemli olduğunu söyleyerek Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz’un yerelde tarımsal gelişim ve kalkınma için atılacak somut adımların bilimsel ve çoğulcu katılımla planlanması için böyle bir çalıştay kararı almasının yerel üreticiye de kulak veren yaklaşımının gelecekteki çalışmalar açısından da çok kıymetli olduğunu belirtti.

PROJE EKLENECEK

Başkan Oğuz’un Urla arıcılarına genel hizmet verecek bal sağım, stoklama, kovan ve arı peteği saklamak için soğuk ortamlı alan sağlama konusuna sıcak baktığının ifade edildiği toplantıda, Urla Belediyesi’ne diğer belediyelerin uygulamalarını kapsayan bir rapor hazırlanması, mümkünse bu rapora bir de proje eklenmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Değişik dönemlerde farklı alanlarda üretilen çam, kekik, hayıt gibi Urla’ya özgü balın markalaşması için girişimlerde bulunulması dileğinde bulunuldu.

Editör: Haber Merkezi