Erdoğan Ker Caddesi üzerinde bulunan Urla K-1 Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda, 11 Nisan 2016'da çıkan yangında büyük hasar oluştu. Daha önce İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru, cezaevinin, 'Urla Kadın Ceza İnfaz Kurumu' yapılmasını önerdi.

50 - 60 kişilik kapasiteye sahip eski cezaevi, yangın sonrası kullanılamaz hale gelince, öneri işleme konuldu. İç tasarımı tamamlanan ve yenilenen, yaklaşık 100 kişi kapasiteli Urla Kadın Ceza İnfaz Kurumu'na, kadın tutuklu ve hükümlüler nakledilmeye başlandı.

Urla Cumhuriyet Başsavcısı Utku Salih Dinçer, yanan cezaevinin Urla Kadın Açık Ceza İnfaz Kurumu'na dönüştürülmesi, mahkumların yarım zamanlı işlerde ya da atölyelerde çalışması projelerinin de hayata geçirileceğini söyledi.

Dinçer, "Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı öncülüğünde Urla Cezaevi'nin iç mekanı tepeden tırnağa yenilendi. İlçede bulunan kamu kurumları kadın cezaevinin yapılması için büyük destek verdi. Ceza İnfaz Kurumumuz 100 hükümlü kapasiteli olarak ilk etapta çoğu kadın personel olmak üzere 25 personelli ve müstakil cezaevi müdürümüz ile birlikte infaz hizmeti verecek. İlerleyen süreçte iş yurdunun kurulumu tamamlandığında hükümlü kadınlarımız belli işkollarında üretim yapma olanağı da bulacak. Ceza İnfaz Kurumumuz hem İzmir ve çevresinde yaşayan kadın hükümlüler bakımından ikametlerine yakın bir cezaevi olması sebebiyle ciddi bir toplumsal yarar sağlayacağı gibi ilçe ekonomisine de destek olacak. Amacımız, kadınları yoğun infaz anlayışı içerisinde cezalandırmaktan öte, onlara meslek kazandırarak, toplumsal hayata adaptasyonlarını sağlamak" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi