EİB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, referandum sonrası AB ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri değerlendirdi. Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normale dönmesi gerektiğini belirten Ünlütürk, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 50'sinin Avrupa ile yapıldığını, bu nedenle gümrük birliğinin güncellenmesi ve vizesiz seyahatin hayati önem taşıdığını söyledi. Bu konuların AB'den çok Türkiye için önem taşıdığını belirten Ünlütürk, "Referandum sonrası ben AB ile ilişkilerin normalleşeceğine inanıyorum. Türkiye ekonomik çıkarları için bunun böyle olması gerekiyor. AB pazarı, rekabetçi üstünlüğü olan en geniş pazar. Gümrük birliği anlaşmasının revize edilmesi süreci hızlandırılmalı ve birliğe tarım ürünleri de dahil edilmeli. Tabi bu konu bizim iyi bir hazırlık yapması gereken bir konu. Yurt içinde altyapıların ve yapısal düzenlemelerin yapılması gerekiyor ki sektörümüz bu rekabete hazırlansın. Hem sanayi hem tarım ürünlerinin gümrük birliğine olmasını arzuluyorum" dedi.

2016-2017 arasındaki tekstil ihracatında meydana gelen yüzde 46'lık artışı değerlendiren Ünlütürk, tekstil ihracatı rakamlarının çok büyük olmadığını dolayısıyla bir firmanın yapacağı ufak bir atağın bu rakamları yükseltmeye yeteceğini söyledi.

İhracat konusunda ekonomik olarak yapılan en önemli desteğin Kredi Garanti Fonu (KGF) kurulması olduğunu söyleyen Ünlütürk, "1 hafta öncesine kadar 100 milyar liralık bir krediye garanti verdi. 20 senede yaklaşık 20 milyar krediye garanti olurken, şimdi 5 katına ulaştı. Tabi büyük firmalar krediye ulaşmaya sıkıntı çekmiyorlar. Finansmana ulaşmada zorluk çeken küçük ve orta ölçekli işletmeler. Bu firmaların banka sisteminden fonlanması zor oluyor. Bu firmaların bu sistemle önü açılmış oldu. O finansmanla firmalar iş yapma kabiliyetini arttırdı. Daha önce kredi almayan firmalar bazen bunu kendi parası zannediyor. O konuda dikkatli olmak lazım. Firmaların bir kısmı ise bu kredileri mevcut borçlarını yapılandırmada kullandı" dedi.

Editör: Haber Merkezi