Gizem TABAN/İZ GAZETE- İz Medya Genel Yayın Yönetmeni ve Gazeteci Ümit Kartal, Tele 1 kanalında yayınlanan, Umut Yertutan ile Habere Doğru programına konuk oldu. Kartal, İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yılı çalışmaları, Tarkan konseri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 9 Eylül kutlamalarında yaptığı konuşma ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 6’lı masanın adayı olması ihtimaline İzmir’in bakışını değerlendirdi.

‘SADECE KONSER DEĞİLDİ’

İzmir’in kurtuluş günü olan 9 Eylül’deki 100’üncü yıl kutlamalarına dair konuşan İz Medya Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal, “İzmirliler çok keyifliler. Kutlamalar, 9 Eylül’den yaklaşık 1 hafta önce çok canlı etkinliklerle başladı. Tarkan konserinden 2 gün önce bir talihsizlik yaşandı, sahne çöktü. İzmirliler, sahnenin çökmesinden mutlu olanlar olduğunu fark etti. Kurtuluş kutlamalarıyla ilgili bir rahatsızlık olduğuna dair ruh halini İzmirliler hissediyor. Bu da İzmirlilere şöyle yansıdı; sahne değil, Tarkan çimlerde bile söylese yüzbinler olarak alanı doldurmaya hazırız… Böyle bir ruh hali oluştu. Ayrıca sadece konser dememek gerekir, Tarkan 22.00’da sahneye çıktı ama günün erken saatlerinden itibaren on binlerce İzmirli alanı doldurmuştu. İzmirliler, sıradan bir konser olarak değerlendirmedi Tarkan konserini… İzmir’in kurtuluşa, Atatürk’e ve devrimlerine dair çok büyük bir hassasiyeti ve sevgisi var. Diyelim ki İzmir başka bir irade tarafından yönetiliyor ve bu özel gün kutlamaları yapılmıyor, İzmirliler bu özel günleri yine kutlardı. Engellenen konserler, yasaklanan festival kararları, Gülşen’in tutuklanması ve ev hapsine çevrilmesi… Bunlara dair de bir tepki vardı. İzmirlilerin, ülkedeki siyasi ortama dair tepkilerinin ve umudu büyütmeye dair özlemlerinin yansımasıydı. Konser alanı tıka basa doluydu. Çok özel, çok coşkulu bir kutlama gerçekleşti diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

NUTUK’TAKİ İFADELERİ OKUDU

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 9 Eylül kutlamalarında, Nutuk’tan ilham alarak yaptığı konuşmaya dair yaşanan tartışmalara da değinen Kartal, İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in, Başkan Soyer’in konuşmasına yönelik değerlendirmesi hakkında da konuştu. Kartal, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin’in, Soyer’in konuşmasına yönelik yorumunu da değerlendirdi. Kartal, şöyle konuştu: “İzmir’de 9 Eylül kutlamaları ile ilgili tartışmalar aslında öncesinde başladı. Büyükşehir Belediyesi’nin 4 tane kutlama afişinden bir tanesinde yer alan ‘barış’ kelimesi hem Cumhur İttifakı hem de TBMM İYİ Parti Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili tarafından gündeme getirildi. Barış kelimesi ile ilgili gümbürtü koparıldı. Ancak Başkan Tunç Soyer ve 9 Eylül’de alanı dolduran milyonlar barış kelimesinden rahatsız olmadıklarını ispat ettiler. Sonra konu Vahdettin’e geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bu tartışma gündeme geldi. Meral Hanım, ‘Atatürk’ün ‘Olabilirler’ sözünü hüküm cümlesi olarak kurmuş’ diyor. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, Başkan Soyer’e yönelik, ‘Nutuk’tan ilham aldığınızı söylediniz ama Atatürk 1919 yılında ülkenin içinde bulunduğu durumu özetlemiş ama asla Sultan Vahdettin için gaflet, delalet ve hain kelimelerini kullanmamıştır. Siz Atatürk’ün sözlerini bağlamında kopardınız’ diyor. Yani Meral Hanım’ın söylediğinin sert halini MHP Grup Başkanvekili söylüyor. Burada bir netleştirmek gerekir, direkt Nutuk’tan okuyorum; ‘Ulusu ve ülkeyi dünya savaşına sokanlar kendi hayatlarının derdine düşerek ülkeden kaçmışlar. Saltanat ve hilafet makamında buluna Vahdetin soysuzlaşmış, kendini ve yalnızca tahtını güvenceye alabileceği alçakça önlemler araştırmakta…Damat Ferit Paşa’nın başkanlığındaki hükümet zavallı, beceriksiz, onursuz ve korkak’, Atatürk Nutuk’ta bunları söylüyor. Atatürk, burada ‘olabilirler’ mi demek istiyor, aslında çok net bir şekilde ihanet içinde olduklarını dile getiriyor.”

‘TARKAN SEMBOL HALİNE GELDİ’

Sözcü Gazetesi Yazarı Yılmaz Özdil’in, Gündoğdu Meydanı’na çıkan cadde veya sokaklardan birine ‘Tarkan’ isminin verilmesi yönünde Başkan Soyer’e yaptığı çağrı ile ilgili de konuşan Kartal, “TBMM eski Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın kurtuluş günleri ile söylediği sözler de İzmir’de Tarkan konserinin güçlü geçmesinin sebeplerinden biriydi. İzmir’de Tarkan, özellikle bu konserden sonra sembol haline geldi. Dolayısıyla bu da mümkün… Ayrıca, Gazetemizi arayanlar oldu, İzmir’de 6 SMA hastası çocuk var, aileler İz Gazete’yi arıyor ve bu konserin gelirlerinin bu çocukların kampanyasına bağışlanmasını da talep ediyor. Bu da mümkün… Bir cadde ya da sokağa Tarkan isminin verilmesi ile ilgili bir konu meclis gündeminde görüşülmedi. Ancak Yılmaz Özdil, yankı uyandırdı, muhtemelen gündeme gelebilir” açıklamalarında bulundu.

‘SIRADAN BİR POLİTİKACI OLSAYDI…’

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 6’lı masanın adayı olma ihtimaline İzmir’in bakışına dair de değerlendirmelerde bulunan Kartal, “Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yıl konserine geldi. Cumhuriyet tarihinin en kitlesel konserlerinden biriydi. Sıradan bir aday, politikacı, milyonları karşısında bulmuşken orada vurgular yaparak kendisiyle ilgili bir çalışma yürütebilirdi. Ancak ‘Torunum ve eşimle geldim, siyaset de bir yere kadar, bu coşkuyu paylaşmak için geldim’ dedi ve sadece bayraklarla çıkıp alkışladı, İzmirlilere bir kalp işareti gönderdi. Çok naifçe, çok hoş karşılandı. Türkiye’nin farklı illerindeki yurttaşlar tarafından da anlaşılması gerekir; Kurtuluşa, Atatürk’e, 9 Eylül’e dair İzmir’in hassasiyeti… Şimdi aynı hassasiyet Tunç Soyer için de geçerli… İzmir’in her tarafında kurtuluş afişleri var ama bir tanesinde bile Tunç Soyer’in fotoğrafı yok. CHP burada 20’nin üzerinde belediyeyi yönetiyor ama bir yerde bile Kılıçdaroğlu’nun fotoğrafıyla 9 Eylül kutlama afişi yok. Ama AKP imzalı, Recep Tayyip Erdoğan fotoğraflı 9 Eylül kutlaması afişleri var ve bunların içinde Atatürk yok. Tüm bunlar birleştiğinde İzmirlilerin bir taraftan Tunç Soyer’e, bir taraftan Tarkan’a, bir taraftan Kemal Kılıçdaroğlu’na sevgisi artıyorken, diğer taraftan da ‘Atatürk görmezden geliniyor’ tepkisi de AKP’ye yönelik artıyor” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi