6 Eylül'deki Türkiye-Çin İş Forumu'na Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakan Yardımcısı Li Chenggang, Şangay Başkan Yardımcısı Cao Jinxi ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer katılacak.

Türkiye'nin ilk ve tek genel ticaret fuarı olan İzmir Enternasyonal Fuarı çerçevesinde, ülke ekonomisine katkı koyan önemli bir etkinlik olan Uluslararası İzmir İş Günleri Toplantıları, 5-6 Eylül tarihlerinde İzmir'deki bir otelde yapılacak. Ekonomi Bakanlığı bünyesinde başlayıp 2018 yılı itibariyle Ticaret Bakanlığı himayelerinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde ve İZFAŞ tarafından düzenlenen Uluslararası İzmir İş Günleri Toplantıları iki gün boyunca uluslararası ticaretin merkezi olacak. Geçen yıl 12'si bakanlık düzeyinde olmak üzere toplam 24 ülkenin katıldığı İş Günleri'ne bu yıl 21'i bakan düzeyinde olmak üzere 39 ülkeden toplam 168 delegasyon katılımı bekleniyor.

İlk gün katılımcı ülkeler için, Türkiye ve İzmir ekonomisinde olanaklar, ticari potansiyeller, iş birlikleri ve teknik alt yapılar tanıtılacak. Konuk bakanlar ve teknik heyetlerin katıldığı oturumda Ticaret Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Eximbank sunumlar yapacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in açılışına katılacağı oturumların yanı sıra ilk gün ayrıca Senegal, Maldivler, Butan, Gambiya, Macaristan, Ekvador ve Makedonya ülke sunumları yer alacak.

Toplantıların ikinci gününde ise Türkiye - Çin Halk Cumhuriyeti İş Forumu yapılacak. Bir Kuşak Bir Yol - Modern İpek Yolu Projesi başta olmak üzere Çin ve Türkiye imajı, kurumlar ve yerel belediyeler arası iş birliklerinin planlanması amacıyla düzenlenecek foruma Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi (CCPIT) Başkan Yardımcısı Zhang Shenfeng, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Deng Li, DEİK Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, Çin Halk Cumhuriyeti Komünist Partisi Chengdu Belediyesi Parti Sekreteri Fan Ruiping, CCPIT Şangay Başkan Yardımcısı Cao Jinxi ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer katılım gösterecek.

Forumun hemen ardından, Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti ticaret bakanlıkları başta olmak üzere iki ülkedeki kurum ve kuruluşlar arasında iş birliği, şehirler arası dostluk, iyi niyet, teknoloji ve ticaret anlaşmaları imzalanacak. Ayrıca, Türkiye'de faaliyete geçen ilk Çin bankası olan Çin Endüstri ve Ticaret Bankası'nın (ICBC) Türkiye temsilciliği, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Sichuan Havayolları arasında iş birliği ve ticaret anlaşmalarının da imza töreni gerçekleşecek. Doğu ile batıyı sentezleyerek ülkelerin ticari faaliyetlerini tanıtacak Uluslararası İş Günleri Toplantıları, ikili görüşmeler ve ülkelere kazandırdığı iş birlikleri ile uluslararası ticaretin merkezi olacak.

BİR KUŞAK BİR YOL - MODERN İPEK YOLU PROJESİ

İpek Yolu'nun canlandırılması üzerine uzun yıllardır Türkiye'de yürütülen çalışmalar, Çin'in öncülük ettiği 'Kuşak ve Yol' olarak adlandırılan 'İpek Yolu Ekonomik Kuşağı' ve '21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu' girişimleriyle örtüşüyor. Çin'in 'Kuşak ve Yol' girişimini destekleyen Türkiye, 2015 yılında G-20 Antalya Zirvesi'nde Çin ile imzaladığı iş birliği anlaşması ile bu atılımlara kucak açmıştı. Bu işbirliği çerçevesinde ağırlıklı olarak karayolları, demiryolları ve limanlar dahil olmak üzere ulaştırma ağları konusunda yakın iş birliği tesis edilmesi adına hukuki bir zemin oluşturulmuştu. Bu kapsamda jeopolitik konumu ile stratejik bir önem taşıyan İzmir, Uluslararası İş Günleri Toplantıları'yla da 21.yüzyılın en önemli atılımlarından biri olan Modern İpek Yolu Projesi'ne önemli katkılar sunacak.

DHA

Editör: Haber Merkezi