AYŞE SOYKIRAY / İZ GAZETE - TÜRGÖK, ülkemizde yaşayan görme engelli kişiler ile yurt dışında yaşayıp da Türkçe bilen kişilerin, yazılı kaynaklara erişimini sağlamak amacı ile kuruldu. Görme engelli kişilerin eğitimleri ile kültürel gelişimlerine ücretsiz hizmet eden Türkiye’nin ilk ve tek görme özürlüler kitaplığı özelliğini taşımakta. İzmir Üçkuyular’da bulunan kitaplık, Türkiye’nin her yerine, ayrıca İngiltere, Hollanda, Kıbrıs, Amerika, Almanya’ya ücretsiz ve iadesiz hizmet vermektedir.

“HAYALLER ANCAK PEŞİNE DÜŞTÜĞÜNÜZ ZAMAN GERÇEK OLUR”

Altı Nokta Körler Derneği ile TÜRGÖK’ün kurucusu olan Gültekin Yazgan bir görme engelliydi. 85 yaşında hayata gözlerini yuman Gültekin Yazgan geride yıllarca hayalini kurduğu uluslararası bir kitaplık bırakıyordu. Şimdi ise bu kitaplık Eşi Tülay Yazgan ve oğullarının önderliğinde her geçen gün üye sayısını artırarak büyümekte. Güntekin Yazgan’ın eşi Tülay Yazgan bu konu hakkında, “Eşim, Aydın’da 11 yaşında geçirdiği bir kaza sonucu görme yetisini kaybetti. Bununla mücadele etmeye başladı ancak o dönemde bu konu hakkında destek alınması imkansızdı. Daha sonra eşim, kabartma kitap ve İngilizce kurslarına gitmeye başlıyor. Bu gelişmeler sonucu ile ona Londra’daki "National Library for the Blind" isimli bir kitaplıktan İngilizce kitaplar geliyor ve bu sayede eşim bu kitaplıktan çok etkileniyor. Gültekin, yaşamı boyunca da İngiltere’de olan bu kitaplıktan ödünç kitap almaya devam etti ve orayı örnek alarak böyle bir kitaplığı da Türkiye’ye kazandırmak istedi. Bu hayalini gerçekleştirmeyi başardı. Çünkü eşim, hayallerin ancak peşine düştüğünüz zaman gerçek olabileceğine inanıyordu. Gültekin hayatının her safhasında kendisi gibi olan kişiler adına neler yapabileceğini düşünen ve onların önünde bir yol açıp başarılarına hizmet etmeyi hedef alan bir kişiydi. Aynı zamanda Hukuk Fakültesi mezunu olan eşim, avukatlık ve öğretmenlik de yaparak görmeyen kişilerin aslında neler yapabileceğine dair iyi bir örnek oldu.” şeklinde konuştu.

“KABARTMA KİTAPLARIN DAHA FAZLA KİŞİYE ULAŞMASINI İSTİYORUZ”

TÜRGÖK’ün Proje Koordinatörü Füsun Dokuzoğuz, Gültekin Yazgan’ın bu kitaplığı kurduktan sonra onun ikinci büyük hayali olan “Ödünç Kabartma Kitap Projesi”ne ise 2011 aralık ayında başladıklarını ifade etti. TÜRGÖK üyesi çocuklar, Türkiye ve Dünya klasikleri yanı sıra günümüzün sevilen çocuk edebiyatı yazınlarını okuyarak geleceklerine temel oluşturacak kültürel dünya ile yakından tanışma fırsatı bulacak. Füsun Dokuzoğuz, üretimi daha maliyetli ve zahmetli olan kabartma kitapların çok sayıda kişiye ulaşabilmesi için desteğe gereksinimleri olduğunu söyledi. Dokuzoğuz, “ Amacımız, TÜRGÖK’ün ilköğretimde okuyan 7-14 yaş üyelerinin parmakları ile kitap okuma zevkini tatmaları, kitaplık olanaklarından daha fazla yararlanmaları, okudukları kitapları zamanında geri gönderme bilincini kazanmalarıdır. Türkiye’de ödünç kitap yolladığımız üyelerimize, biz bu kitapları en geç iki gün içerisinde onlara ulaştırıyoruz. Ancak, bu konuda kargo açısından maddi olarak desteğe ihtiyacımız var. Bizim en büyük isteğimiz kabartma kitapların olabildiğince daha fazla kişiye ulaştırabilmek. Ağırlıklı olarak Türkiye içerisinde verdiğimiz ödünç kitaplara üyelerimiz hiçbir ücret ödemeden, sadece kurumumuza üye olup ulaşabilmeleri mümkün” sözlerini dile getirdi. Aynı zamanda Füsun Dokuzoğuz, kitaplığın sesli ve braille kabartma şeklinde, Arkadaş, Balarısı ve Yavru Balarısı isimlerinde ayda üç dergi yayınladığını da belirtti. Bu yayınlar, talep edenlerin adreslerine ücretsiz olarak gönderilmekte.

“TÜRGÖK’Ü ENERJİK VE BİRBİRİNE BAĞLI BİR AİLE ORTAMINDA TUTUYORUZ”

Burada gönüllü olarak hizmet veren kişiler, randevu sistemi ile çalışan kabinlerde kitapları seslendirmekte olup paketleme, ciltleme, etiketleme, düzeltme gibi işlemlere de yardım etmekte. Kitaplık, 2010 yılından itibaren her yıl bahar aylarında görme engelliler arasında bir öykü yarışması düzenlemekte. Bu yarışma, yetişkinler ve çocuklar şeklinde iki kategoriye ayrılarak Hüseyin Taş, Bekir Yurdakul, Canan Tan, Muzaffer İzgü gibi yazar grubundan oluşan jüri eşliğinde yapılmakta. Tülay Yazgan, öykü yarışmasını kazanan kişiye, GültekinYazgan adına bir ödül verildiğini de ekledi. Kurum aynı zamanda klasik müzik konseri de düzenlemekte. Son olarak Tülay Yazgan kitaplık için, “ Gönüllülerimiz ile toplantılarımız oluyor. Üyelerimiz için ne yapılması gerekiyorsa onlar hakkında düşünüp karar veriyoruz. Aynı zamanda yürüttüğümüz proje ve aktivitelerle kitaplığımızın hem ayakta kalmasını hem de daha çeşitli ürünler ortaya çıkarmasını sağlıyoruz. Burayı mümkün olduğunca enerjik ve birbirine bağlı bir aile ortamında tutmaya çalışıyoruz..” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi