ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE - Uşak Emniyet Müdürlüğü’nde çıplak aramaya maruz kalan kadınlardan biri gazetemize yaptığı açıklamada durduğu beş gün boyunca görevlilerin psikolojik şiddetine maruz kaldığını ifade etti. Genç kadın, “Gözaltı sürecinde beş gün kaldım. Bu beş gün boyunca polis memurlarının psikolojik şiddetine maruz bırakıldım. Bakışlarıyla, laflarıyla... Bize yapılan psikolojik baskı aşikardı” dedi.

“BUZ DAĞININ ALTINDA BÜYÜK BİR KESİM VAR”

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Uşak'ta gözaltına alınan kadın öğrencilerin çıplak aramaya maruz bırakıldığını Meclis kürsünden tüm Türkiye’ye duyurmuştu. Gergelioğlu, kürsüde yaptığı açıklamada “Uşak’tan korkunç haberler aldık. 30’a yakın çoğu üniversite öğrencisi genç hanıma Uşak Emniyeti’nde çıplak arama yapılmış! Yani üst iç çamaşırlarının içi ve alt çamaşırları dizine kadar indirilerek otur-kalk yapılarak çıplak arama yapılmış! Bunu utanarak anlatıyorlar! Ama yapanlar bunu yapmaktan utanmamışlar. Kimsenin yanına da kar kalmayacak bunlar. Bugün bunların üstü örtülebilir. Ama yarın bu yaptığınız işkencelerden hesap vereceksiniz” ifadelerini kullanmıştı.

Gazetemizin sorulanı yanıtlayan Gergerlioğlu, “Ben kadınlara bir çağrı yaptım bu sıkıntıları söyleyin dedim. Çünkü buz dağının altında büyük bir kesim var kadınlar bunları söyleyemiyorlar, çekiniyorlar, korkuyorlar, yaşadıklarını anlatarak tekrar yaşamak istemiyorlar. Buna rağmen benim çağrımdan sonra kadınlar bana geri dönüş yapmaya başladı. Dehşet veren şeyler anlattılar. Yaşadıkları, korkuyu, utancı…

“KIZIM BANA SÖYLEMEMİŞTİ”

Gergerlioğlu, polislerin, regl gören kadınlara ‘pedini aç git değiştir getir’ gibi söylemlerde bulunduklarını, çıplak arama yapıldığı sırada arada kapı olmadığı için o arayı örtüyle kapattıklarını, kadınların çıplak aramaya maruz kaldıkları esnada erkek jandarma ekiplerinin orada olduklarını bildiklerini ifade etti. Gergerlioğlu sözlerine şöyle devam etti. “Çıplak arama yapılırken kadın görevlilerin konuşup gülüştüklerini anlattı kadınlar bana. Regl olduklarını ifade eden kadınların vajinal bölgelerine ellemişler ped var mı diye. Kadınlar annelerine, kız kardeşlerine anlatamıyorlar bu olayı. Sabah bir anneyle görüştük anne diyor ki “Ben başka kızlardan duydum böyle nahoş arama yapılmış. Kızım bana söylememişti. Çektim kenara kızım sana da yaptılar mı böyle bir şey dedim, yaptılar anne çok utanıyorum” demiş. İnsanların dünyalarını nasıl sarsıyorsunuz. Bir de bunun üzerini örtüyorsunuz. Bir değil iki değil bir sürü yerde yapılıyor.

KADINLAR PSİKOLOJİK ŞİDDET GÖRDÜ

Evinden alınarak Uşak Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen mağdur kadın yaşadıklarını gazetemize anlattı.

“31 Ağustos sabah saat 6 buçukta evimden gözaltına alındım gece 3 sularında Uşak’a götürüldüm. Ben hayatımda ilk defa böyle bir gözaltı süreci yaşıyorum. Ben emniyette gittiğimde neyle karşılaşacağımı bilmiyordum. Elimde bir iki tane kıyafetim vardı. Arama yapıldı. Ben daha önce böyle bir şeyle karşılaşmadığım için bu aramanın normal olduğunu düşünüyordum. Ben tesettürlü birisiyim, hayatım boyunca ilk defa o şekilde birinin yanında bulundum. Ben bu aramaya şaşırdım benimle giden üç kişiydi, onlara da aynı muamele yapıldı. Herkes tek tek odaya alındı bir kadın polis detaylı bir arama yaptı. O an çok idrakine varamıyorsun olayın.

Gözaltı sürecinde beş gün kaldım bu beş gün boyunca polis memurlarının psikolojik şiddetine maruz kadım. Bakışlarıyla, laflarıyla. Bize yapılan psikolojik baskı aşikardı. Biz lavaboya bile gitmek istesek, o an değil de 2 saat sonra götürüyorlardı. 5 Eylül’de mahkememiz oldu tutuksuz yargılandık. Biz daha sonra üzerini kapattık bu olayın normal hayata döndük. Sonrasında utandığım, canımı sıkan durumlarda oldu. Belli bir süre içime kapanık haldeydim, psikologa danıştım” ifadelerini kullandı. Mağdur kadın, olayla ilgili ‘Uşak Emniyetini şikayet edecek misiniz’ sorusuna yapılırsa toplu bir şekilde 30 kişi şikayette bulunacaklarını açıkladı. Gerçekleşen taciz ve psikolojik şiddetti anlatmaktan korktuklarını ifade eden genç kadın, kamuoyuna bu durumu anlatmada tedirgin olduklarını, daha sonra başlarına bir şey gelmesinden, hem kendilerinin hem de ailelerinin zarar görmesinden korktuklarını açıkladı. Ayrıca mağdur kadın,darp raporu almaya götürüldükleri esnada pandemi kurallarına uyulmadığını, 13 kişinin bir araçta mesafesiz bir şekilde hastaneye götürüldüklerini de açıkladı.

Editör: Haber Merkezi