Bu yıl 110. kuruluş yıldönümünü kutlamakta olan İzmir Barosu, “Cumhuriyet Kazanımlarına Sahip Çıkıyoruz” sloganıyla, Cumhuriyetimizin ilk kadın avukatı olan Süreyya Ağaoğlu anısına bir hatıra ormanı kurmak üzere başlattığı kampanyayı üyelerine duyurarak destek istedi.

Kampanyaya ilişkin konuşan İzmir Barosu Başkanı Avukat Aydın Özcan, başlatılan kampanyanın anlamına vurgu yaparak, “İzmir Barosu olarak Cumhuriyet değerlerine sahip çıkıyoruz” dedi. Av. Aydın Özcan, Süreyya Ağaoğlu’nun Cumhuriyet’in aydınlık yüzünü sembolize eden kadınlardan biri ve kadın hakları mücadelesinin önemli isimlerinden olduğunu söyleyerek “Cumhuriyet değerlerini kendine ilke edinen, öte yandan kadın hakları konusunda çalışmaları ile Türkiye’de öncü kurumlardan biri olan İzmir Barosu’nun yönetimi olarak kuruluşumuzun 110. yılında bu sembol ismin anısını bir hatıra ormanında yaşatma kararı aldık. Süreyya Ağaoğlu Hatıra Ormanı’na katkı koymak isteyen tüm meslektaşlarımız ve vatandaşlarımız Denizbank İzmir Şubesi’ndeki TR93 0013 4000 0043 5753 6000 32 IBAN numaralı hesaba katkıda bulunabilirler” dedi.

SÜREYYA AĞAOĞLU KİMDİR?

Türkiye’nin ilk kadın avukatı ve kadın hakları savunucularından olan Süreyya Ağaoğlu 1903 yılında Azerbaycan'ın Şuşa kentinde dünyaya geldi. 1910 yılında ailesiyle birlikte Türkiye'ye gelen Ağaoğlu’nun çocukluğu ve gençliği Türk Ocağı aydınları ve Atatürk’ün yakın dostları arasında geçti. 1920 yılında İstanbul Kız Lisesi'nden mezun olduktan sonra 1921 yılında, hukuk eğitimi görmek için Darülfünun'a başvuran Ağaoğlu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne başvuran ilk kız öğrenci olarak fakültenin kız öğrencilere açılmasında öncü rol oynadı. 1925 yılında hukuk fakültesinden mezun olan Süreyya Ağaoğlu 5 Aralık 1927'de Ankara Barosu'na kaydoldu ve 1928 yılında serbest avukatlık ruhsatını alarak, “Türkiye'nin ilk kadın avukatı” unvanına sahip oldu. 1936 yılında Ankara Barosu'ndan İstanbul Barosu'na nakil olan Ağaoğlu hayatı boyunca avukatlık yaptı.

1946-1960 arasında Uluslararası Barolar Birliği’nin tek kadın yönetim kurulu üyesi görevini de üstlenen Ağaoğlu, 1952'de Milletlerarası Kadın Hukukçular Birliği’ne üye oldu. 1960 yılında Kadın Hukukçular Birliği'nin BM Cenevre Teşkilatı temsilcisi seçildi. 1980- 1982 Hukukçu Kadınlar Federasyonu ikinci başkanı oldu. Süreyya Ağaoğlu 29 Aralık 1989’da İstanbul’da yaşamını yitirdi.

Editör: Haber Merkezi