İzmir, Türkiye tarihine rekor ile geçecek turizm atılımını Seferihisar’da gerçekleştirdi. Seferihisar Belediyesi ve Yunanistan’ın Sisam (Samos) Adası heyeti tarafından iki ülke arasındaki turizmi ve ticareti artırmak amacıyla açılması için yaklaşık 5 yıl boyunca uzun uğraşlar ve çabalar sarf ettiği Seferihisar Hudut Kapısı, Türkiye’nin en hızlı açılan hudut kapısı oldu. Hikayesiyle neredeyse filmleri aratmayacak bir hareketlilik ve koşturmaya sahne olan, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in dönemin İzmir Valisi Cahit Kıraç’ı havaalanında yakalayarak son dakikada belge imzalatması, yine dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a yaptığı ziyaretlerle hafızalara kazınan turizm girişimiyle 3 iş gününde açılarak faaliyete geçen sınır kapısı, bu anlamda kentin ve ülkenin medarı iftiharı oldu.

Hudut kapısının açılış hikayesini İlk Ses gazetesinden Emircan Işıldak'a anlatan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise iki ülke arasında verilen emekleri ve istekli tutumu dile getirdi. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın konunun üzerinde titizlikle durduğu, bu anlamda kendisine teşekkürlerini sunduğunu belirten Başkan Soyer, “Hem Seferihisar tarafı olarak bizler hem de Sisam Adası heyeti, bu destinasyonun aktif hale gelmesi için büyük çaba sarf etti. Hudut kapısının açılması sürecinde İzmir’de Cahit Kıraç valiydi. Tüm belge ve bürokrasi ile uğraştığımız zamanda kendisini havaalanında yakaladım. Kendisine yurtdışına çıkarken son dakikada belgeyi imzalattım. Çünkü onun imzalaması gerekiyordu. Sonra Bakan Günay’a gittim. Kendisi bu konunun üzerinde oldukça hassas durdu. Talimat verdi. Acilen çözülmesini istedi. Daha sonra da kendisi bize, ‘Türkiye’nin en hızlı açılan kapısı oldu’ dedi. Kapının açılması için çok bastırdık. Bu süre zarfında dolaylı yoldan da olsa önümüze taş koyanlar oldu. Rekabetin artacağı korkusuyla istemeyenler oldu. Ancak sonuç olarak işlemler tamamlandı. Seferihisar’a gümrük memuru, deniz polisi atandı. Formaliteler de tamamlandıktan sonra hudut kapımız faaliyete geçmeye başladı. Bu süreçte belirtmeden geçmek istemiyorum ki, karşı tarafın (Sisam) iradesi, ısrarı ve imece usulü tutumu da çok etkili oldu” şeklinde konuştu.

18 Mayıs 2011 tarihinde resmi olarak faaliyete giren sınır kapısı, Türkiye ve Yunanistan’ın iki güzide turizm bölgesi Seferihisar ve Sisam Adası arasında köprü vazifesi görüyor. Faaliyete girdiğinden bu yana geçen 6 senede binlerce turiste ev sahipliği yapan kapıdan, düzenli olarak seferlerin yapılmaya başlandığı tarih olan 1 Temmuz 2016 tarihinden 30 Ekim 2016 tarihine kadar olan faaliyet döneminde 11 bin 500 turist geçiş yaptı. Bu yıl ise 29 Nisan’da tekrar sezonun başlayıp kapıların turistlere açıldığı sezonda 9 binin üzerinde geçiş sağlandı. İki bölge arasındaki destinasyonda tur seferlerini resmi olarak düzenleyen tek tur şirketi olan TURSEM yetkililerinin raporları ve öngörülerine göre de 29 Ekim’de son bulacak gezilerde toplamda 20 bin yolcu bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi