İZ GAZETE - Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan ve İranlı akademisyen Hüseyin Askari'nin kurucusu olduğu İslamilik Vakfı, İslamilik Endeksi'ni açıkladı. Buna göre Türkiye, geçtiğimiz yıla göre 14 sıra gerileyerek 153 ülke arasında 95. sırada yer aldı.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, vakfın verileri hakkında bir değerlendirmede bulunarak islami kimliği ağır basan iktidar partisi AKP'yi eleştirdi. AKP'nin Türkiye'nin değerlerini yozlaşırdığı yorumunu yapan Bakan şu açıklamayı yaptı; Bu iktidar her konuda başarısız ama bu istatistik çok ilginç dindar olduğunu iddia eden ve siyasal islamı politik bir tercih olarak benimseyen AKP ve Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkemizin değerlerini ne kadar yozlaştırdıklarının ve erozyona uğrattıklarının göstergesi Türkiye’nin, 2018 İslamilik Endeksi'ne göre İslam’a en uygun yaşayan ülkeler arasında 95. sırada yer aldığı iddiası doğru. Ekonomi, hukuk, insan hakları gibi kriterler baz alınarak hazırlanan Islamicity Vakfı'nın endeksinde ilk 40 ülke arasında Müslüman olarak tanımlanan hiçbir ülke yok.

İSLAMİLİK ENDEKSİ NEDİR?

İslamilik Vakfı tarafından 2015 yılından bu yana açıklanan verilerde ülkelerin İslamiyeti uygulayabilirliği belirleniyor. Endeks hazırlanırken insan hakları ve siyasi haklar, ekonomi, uluslararası ilişkiler, adalet ve yönetim kriterleri ile kategorize ediliyor. 

Vakfın endeks açıklaması ile ilgili verilerine ulaşabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi