ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Cumhuriyet Gazetesi davası kamuoyu vicdanını yaraladı. 25.04.2019 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi eski yazar ve yöneticilerinden 15'ine toplam 81 yıl, 45 gün hapis cezası verildi. Cezası beş yıldan az olup bu cezaları istinaf mahkemesince onanan Güray Öz, Önder Çelik, Musa Kart, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör ve Emre İper cezaevine girdi.

ÜLKE YARGISININ SAYGIN KONUMU...

İzmir Barosu tarafından yapılan açıklamada "Ülkemizin dünyadaki saygın konumunu daha da ileri taşıyan bağımsız yargımızı kutluyoruz." ifadeleri kullanıldı. Türkiye'deki hukuk devleti anlayışının eleştirildiği açıklamada 2019 yılı basın özgürlüğü endeksi verilerine dikkat çekildi. Buna göre, Türkiye, WJP 2019 değerlendirmesine göre dünya hukuk devleti sıralamasında 126 ülke arasında 109., hükümetin yetkilerinin sınırlandırılması konusunda 123., temel hakların kullanımı bakımından 122. sırada. Ülkemiz, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü 2019 yılı basın özgürlüğü endeksinde ise, 180 ülke arasında 157. sırada. 2018 rakamlarına göre de dünyada cezaevinde bulunan 250 gazetecinin 68'i Türkiye'de yaşıyor. 

"Türkiye, açık ara dünyanın en büyük gazeteci hapishanesidir." ifadeleri kullanılan açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi; "Bu bilgiler ışığında, 'çağdaş hukuk normları doğrultusunda verdikleri karar' ile ülke yargısının dünyadaki 'saygın konumunu' bir kat daha ileri taşıyan tam bağımsız yargı organlarımızı kutluyor, Cumhuriyet Gazetesi yazar ve yöneticilerine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz." 

Editör: Haber Merkezi