İZ Tv ekranlarında yayınlanan Beste Çelik ile Gün Sonu programının canlı yayın konuğu Türk Psikologlar Derneği İzmir Şube Başkanı Klinik Psikolog Samet Baş oldu. Baş, konuşmasında psikologlara dair yasal bir düzenlemenin olmadığını ve var olan yasalarında yeterli olmadığının altını çizdi. Baş, sözlerine İzmir’de yaşanılan deprem sürecinde meslek örgütü olarak yaptıkları çalışmaları şu şekilde anlattı: “30 Ekim’de gerçekleşen deprem sonrasında 1999 Marmara depreminden bugüne kadar yaşanan depremlerden sonra yaşanan travmatik durumlarda insanlara yardım elimizi uzatan meslek örgütü olduk. 30 Ekim’de yaşanan İzmir depreminde hem depremi yaşayan hem de etkilenen insanlara yardımcı olmaya çalıştık. Burada diğer afet koşullarından farklı olarak pandemi koşullarında çalışmaları sahada yürütmek oldukça zor olduğu için online sistem üzerinden vermeye çalıştık. Hala daha devam ediyoruz. Ayrıca ücretsiz destek hattımız da var. Haftaiçi mesai saatleri içerisinden hizmet veriyoruz” dedi.

‘PSİKOLOGLUK YASASI İSTİYORUZ

’Psikologların hizmet haklarını koruyan bir yasa istediklerini söyleyen Baş, “Psikologlar sadece sağlık alanı içerisinde değil, farklı alanlarda da çalışıyorlar. Ne yazık ki yasal bir mevzuat yok. Var olanlarda yetersiz açıkçası. Uzun zamandır bu durumu dile getirmeye çalışıyoruz. Ancak son zamanlarda daha da sesli halde dile getirmeye başladık. Bizler psikologluk yasası istiyoruz. Yasanın gerekliğini hem psikologlar olarak sıkıntı yaşıyoruz hem de halk sağlığını da yakından ilgilendiren bir konu olduğu için istiyoruz. Yaklaşık 10 yıldır bireyler psikolojik ihtiyaçlarına çok farklı bakıyorlar. Bunlarla ilgili çözüm ve yardım arayışına girebiliyorlar. Önemli bir algı değişimi de var. Aldığımız fiziksel yaralar kadar alacağımız psikolojik rahatsızlıklarda hayatımıza yön veriyor. Dolayısıyla bu konuda destek alacağımız uzmanın kim olduğu nasıl yetkinliğe sahip ve arkasında yasal mevzuatın var olup olmadığı oldukça önemlidir” açıklamasında bulundu.

‘VAR OLAN MEVZUATTA YETERSİZ’

Yasal bir düzene ihtiyaçlarının olduğunu belirten Baş, bu çerçevede psikolog tanımının yapılacağını ve psikologların uygulama alanlarını temsil edecek içeriğin olacağının öneminden bahsetti. Baş, “Olaya bir de meslektaşlarımız açısından bakarsak, yasal mevzuatın olmayışı, var olan mevzuatında yetersiz kalması önemli bir sorundur. Türkiye’de 50 binin üzerinde psikolog olduğunu tahmin ediyoruz. Her yılda yeni arkadaşlarımız okullardan mezun oluyor. Yasal mevzuatın eksikliğinin giderilmesi ve psikolojinin diğer alt alanlarının tanımlanmasını istiyoruz. Psikoloji ve psikologluk klinik psikolojiden ibaret değildir aslında. Denetleme mekanizmasına ihtiyacımız var” dedi.

Baş, son olarak yasal mevzuata ilişkinde genç psikologların desteğinin oldukça fazla olduğunu belirterek, “ Özellikle son yıllarda yaşadığımız Açıköğretim mevzusu da tehdit teşkil etti. Özellikle sosyal medya üzerinden de açıklamaya çalıştık. Mesleğimiz bağımsız bir bilimdir. Uzaktan eğitim ya da online yöntemlerle olmayacağını anlatmaya çalıştık ve yetkililer de dikkate aldılar. Oldukça önemli bir adımdı. Meslek yasası açısından da bizleri umutlandıran bir olaydı” dedi.

Editör: Haber Merkezi