İZ GAZETE-  Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Değerli hemşireler. 38 sağlık branşından arkadaşlarım. Sky News kanalının salgınla mücadeledeki başarımızı anlatan haberinden söz ederken, “Hekimlerimizle, sağlık sistemimizle gurur duyalım.” şeklindeki cümlem sebebiyle, bugün hakkımda özür dile kampanyası başlattığınız doğru mu" şeklinde paylaşım yapmıştı. Türk Hemşireler Derneği'nden Bakan Koca'nın sorusuna yazılı bir açıklama geldi. 

Açıklamada, "Sayın Bakan, öncelikle adımızı andığınız ve bize de hitap eden paylaşımınız için teşekkür ederiz. Bahsi geçen cümlenizden dolayı hakkınızda başlatılan kampanyanın doğru olup olmaması bir yana, yaşadığımız kati doğrulardan bahsetmek isteriz. Sağlık hizmetinin bir ekip işi olduğu ancak hastanelerde, aile sağlığı merkezlerinde ve diğer sağlık kurumlarında Sağlık Bakanlığı'nın"HEKİM BAKANLIĞI" olarak anıldığı doğrudur! 200.000’e yakın meslektaşımızın temsilcisi olarak, göreve geldiğiniz ilk günden başlayarak, defalarca randevu talep etmemize rağmen sizden hala randevu alamadığımız doğrudur! Pandemi öncesinde de olduğu gibi, sürecin ilk günlerinden bu yana toplumumuza daha nitelikli bakım sunmak için bakanlığımıza yönelik iş birliği çağrılarımızın karşılıksız kaldığı DOĞRUDUR! Pandemi süreci boyunca, meslektaşlarımızın yaşadığı sorunlara ve sağlık hizmet sunumunda yaşanan sıkıntılara yönelik 7 tane rapor hazırladığımız, bu raporu Bakanlığımız başta olmak üzere ilgili mercilere sunduğumuz ancak bu raporların hiçbirine yönelik geri bildirim almadığımız DOĞRUDUR! Bilimsel ve mesleki birikimimize, sistemdeki müdahalelerin pek çoğunun uygulayıcısı olmamıza rağmen PANDEMİ BİLİM KURULLARINDA YER ALMAYA YÖNELİK çabalarımıza hiçbir dönüş olmadığı doğrudur! Pandemi sürecinde sağlık sistemini sırtlamamıza rağmen hemşirelik günü dışında adımızın anılmadığı doğrudur! Bel kemiğini oluşturduğumuz sağlık hizmet sunumunda, toplum sağlığına, bizlere ve uygulamalarımıza yönelik KARARLARIN BİZSİZ ALINDIĞI DOĞRUDUR! İş yerlerimizde yönetim ve sendika baskısı altında ezildiğimiz doğrudur" denildi.

'SİZDEN ÖZÜR DEĞİL, ÇÖZÜM BEKLİYORUZ'

Açıklamanın devamında ayrıca, "Biz istemeden verileceği açıklanan, ancak ne vaatleri ne de emeklerimizi karşılayan, halkımızın gözünde ek para aldığımız algısına yol açan adaletsiz ek ödemelerin, motivasyonumuz yerle bir ettiği doğrudur! Pek çoğumuzun İiş güvencesi olmadan, pek çok özlük hakkından mahrum süresiz sözleşmeli çalıştırıldığı doğrudur! Maaşlarımızın açlık sınırının hemen üstünde, yoksulluk sınırının oldukça altında kaldığı doğrudur! Üniversite hastanelerinde oldukça ağır koşullarda, düşük ücretlerle çalıştığımız doğrudur! Aile sağlığı merkezlerinde, yüksek risk altında çalıştığımız ancak hiçbir haktan faydalanamadığımız doğrudur! Okullarımıza meslek dışı, mesleğimizi bilmeyen yöneticiler, öğretim elemanları doldurulurken, görev yetki ve sorumluluklarımız sırf istihdam sorunları var diye, hizmetteki niteliği artıracağı iddiasıyla diğer sağlık çalışanlarına devredilirken, hemşirelik hizmetleri, hemşire olmayan, işi bilmeyen, ehil olmayan çalışanlar tarafından yönetilirken, 'Biz bu şartlarda halkımızın hak ettiği nitelikte bakım veremiyoruz' feryatlarımızın sizin kulağınıza erişmediği doğrudur! Bu ülkede hemşirelerin mutsuz, umutsuz olduğu, önemsiz, değersiz, çaresiz hissettiği doğrudur! Biz hemşireler, sizden özür beklemiyoruz. Bizler eğitim, uygulama, yönetim ve özlük haklarımıza yönelik sorunlarımıza çözüm istiyor, çözüm bekliyoruz. Her bir soruna yönelik tespitlerimiz ve çözüm önerilerimiz var, çözüm için çalışma isteğimiz ve gücümüz var. Bu sefer siz sordunuz, biz cevapladık dolayısıyla sesimizin yine boşlukta kaybolmayacağını umuyor, iş birliği teklifimizi yineliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Editör: Haber Merkezi