Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye’de koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında 30 Nisan 2021 ile 17 Mayıs 2021 tarihleri arasında tam kapanma kararı alınırken gözler 17 Mayıs sonrasına çevrildi. Salgın devam ederken yaklaşan yaz mevsiminde turizm sezonunda nasıl bir tablo yaşanacağı merak konusu… Sağlık uzmanları toplum sağlığı için uyarılarda bulunurken turizm sektörü ise bu sezon da iyi bir süreç geçiremezse yok olmanın eşiğinde… Soru işaretleri sürerken Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy kritik bir açıklamaya imza attı. Bakan Ersoy, “Hedefimiz, 1 Haziran itibarıyla turist trafiğini açmak için 17 Mayıs’tan sonra vaka sayısı olarak 5 binin altına inmek. Bu sayıya düşebilirsek 30 milyon hedefimizi hala koruyoruz” açıklamasını yaptı. Bakan Ersoy’un açıklamasını değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, toplum sağlığına dair uyarılarda bulunurken Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir de turizm sektörünün durumunu anlattı. Dr. Çamlı, hükümetin salgını yok etmek yerine ekonomik kaygılarla salgın süreci idare etmeye çalıştığını belirtirken ÇEŞTOB Başkanı Demir ise haziran ayında sezonun açılmaması halinde turizmcilerin yok olma aşamasına geleceğini ifade etti.

‘AMAÇ SALGINI YOK ETMEK DEĞİL’

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’un açıklamasını değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, geçmiş süreçteki açılımlarda yaşanan vaka artışına dikkat çekti. Dr. Çamlı, “Diyelim ki vakalar 17 Mayıs’ta 5 binin altına indi, ne olacak? Kontrolsüz ve kademesiz bir açılım mı gündeme gelecek? Eğer Sayın Bakan’ın açıklaması ‘17 Mayıs’ta vakalar 5 binin altına inecek ve turizm sezonunu ıskalamamak adına kontrolsüz ve kademesiz açılacağız’ anlamına geliyorsa şunu hatırlatmak gerekiyor; kasım ve aralık ayında vakalar 33 bine çıkmış iken alınan tedbirlerle ocak ayının sonunda vakalar 5 bine indi ama 1 buçuk ay içinde tekrar 60 binlere çıktı. Dolayısıyla kontrolsüz ve kademesiz bir açılım süreci; vakaların tekrar aynı şekilde artacağını gösterebilir. Eğer 17 Mayıs’ta vakalar 5 binin altına inerse daha çok inmesi için daha kontrollü yaşamaya devam etmemiz lazım. Unutmayalım ki geçen yıl nisan ayındaki ilk pikte vaka sayıları 4 bin 700’lere çıktığı için kısıtlama tedbirleri uygulanmıştı ve haziran başında vaka sayılarımız 700’lere indiğinde bir açılım süreci başlamıştı. Şimdi 5 binlere inerse turizm sezonundaki hedefleri tutturmayı düşünüyoruz! Bunlar şunu gösteriyor; amaç pandemiyi kontrol altına almak yerine ‘yönetiyormuş’ gibi yapmak. Çünkü pandemiyi yok etmek için mücadele eden değil pandemiyi idare etmeye çalışan bir anlayış var. Pandemiyle beraber ekonomik kaygıları da ön planda tutarak böyle dalgalı bir şekilde pandemiyi götürmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

‘BAŞLADIĞIMIZ NOKTAYA DÖNERİZ’

Vakaların 17 Mayıs’ta 5 binin altına inmesi durumunda turizm sezonu diye bir açılımın gerçekleşmesi halinde salgınla mücadelede başlanılan noktaya geri dönüleceğini söyleyen Dr. Çamlı, aşılama konusunda da eleştirilerde bulundu. Çamlı, “Bu süreçte efektif bir aşılama olsa da bir yandan toplumsal bağışıklık elde edilse belki o zaman bu açıklama anlaşılabilir olur. Ama öyle bir şey de yok. Aşılama hızımız çok düşük. Sağlık Bakanı sürekli ‘50 milyon, 100 milyon doz aşı gelecek’ diyor ama sonuçta elimizde olan aşı sayısı belli, 5-6 milyon aşı var. Mayıs ayında açık ve net bir şekilde nereden ne kadar doz aşı geleceğine dair somut bir açıklama var mı? Yok. Dolayısıyla iyi bir aşılama sürecini hayata geçiremezsek toplum bağışıklığını sağlayamazsak bu kısıtlamaların hiçbir anlamı olmayacak. Bir de 5 binin altına inerse ve turizm sezonu diye bir açılım gerçekleşirse tekrar başladığımız noktaya döneriz. Burada hedef pandemiyi yönetmek değil, turizm hedeflerinin tutturmak! Amaç pandemiyi kontrol altına almak olsaydı, ‘Vakalar 17 Mayıs’ta 5 bine inince haziranda da binin altına indireceğiz’ denirdi. Ama bu açıklama, ekonomik kaygıların toplum sağlığının önüne geçtiği iddiamızı doğruluyor” açıklamalarında bulundu.

‘TAMAMEN ALLAH’A KALDIK’

17 Mayıs’ta açılım olursa ancak vaka sayıları artışa geçerse turizm sektörünün yok olma noktasına geleceğini belirten ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, “Sayın Bakanımızın da bahsettiği gibi 17 Mayıs’a kadar vaka sayıları 5 binin altına düşecek gibi görünüyor. Beş binin altına düştüğünde Dünya Sağlık Örgütü’nün normlarına göre açılma izni de çıkmış oluyor. Dünya Sağlık Örgütü ne diyorsa onu yapmak lazım. 17 Mayıs’ta vakalar 5 binin altına düşse de acaba kısıtlama 19 Mayıs ile de birleşir mi diye de bir korkumuz var. Vaka sayısı düşebilir, yükselebilir, Bilim Kurulu yeni kararlar alabilir. Mayıs ayının bu şekilde dalgalı geçmesini bekliyoruz. O yüzden biz tüm hedefimizi 1 Haziran’a koyduk. 1 Haziran’da turizmi başlatırsak zaten ilk ay tamamen hazırlıkla, birtakım sertifikasyonlarla geçer. Ama 1 Haziran’da sezon başlarsa 1 Temmuz’da dileğimiz; sezonu geçen seneki hedeflerimizin üzerinde kapatmak. Eğer böyle olmazsa, açıldık ama vaka sayıları tekrar yükselişe geçti diyelim, bizim için bir daha geri dönüşü olmayan bir yola girmek gibi olur. Bunu düşünmek bile istemiyoruz. Çünkü, geçen sene dayandık, bu sene entübe aşamasına geçtik, Haziran’da sezonu tam açamazsak ölüm aşamasına, turizmle vedalaşma aşamasına geçmiş oluruz. Eğer vaka sayıları yükselirse tekrar kısıtlama ve tedbirler başımızda kılıç gibi bekleyecektir, o zaman da bizim hareket etme alanımız olmaz. Toplum sağlığı tabi ki önemli ama bizim durumumuz da böyle… Aslında tamamen Allah’a kaldık” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi