TÜPRAŞ’a bağlı İzmir Aliağa, Kocaeli İzmit, Batman ve Kırıkkale rafinerilerinde çalışan Petrol-İş Sendikası üyesi işçiler, dayatmaların geri çekilmesi ve taleplerinin kabul edilmesi için dün işyerleri önünde protesto eylemleri yaptı. 

Aliağa rafinerisinde bugün sabah, gündüz vardiyası işe girmeyerek saat 12.00’ye kadar sloganlarla fabrika bahçesinde bekledi. Gece vardiyası da dışarı çıkmayarak 12.00’ye kadar çalışmaya devam etti. 

TÜPRAŞ kapısı önünde açıklama yapan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, sözleşmelerin tıkanma noktasına geldiğine dikkat çekerek, “Bir sonraki görüşme ayın 25’inde. Biz kendi taleplerimizde ısrarcıyız. Genel merkez ve dört şube başkanı ile yaptığımız dar oturumda işveren taleplerini geri çekme tavrı göstermezse bu heyetle toplantıya devam etmeme yönünde ortaklaştık” dedi. 

İki yıllık sözleşme süresinin kırmızı çizgileri olduğunu ifade eden Oktay, şöyle devam etti: “Bu saatten sonra duruşundan da tavrından da geriye dönen namerttir, kendi adımıza konuşuyorum. Bu süre içinde işverenin düzenlemiş olduğu hiçbir etkinliğe işçi arkadaşlarımız katılmama tavrını sürdürecek. 3600 TÜPRAŞ çalışanı ile birlikte beraber sonuna kadar götüreceğiz.” 

TÜPRAŞ İşyeri Baştemsilcisi Serdar Subaşı da, genel merkezin hazırladığı basın bildirisini okudu. Açıklamada, “İşçi sınıfının hak mücadelesi üzerinde Demoklesin Kılıcı gibi duran Yüksek Hakem Kurulu prosedürünün, grev yasaklı TÜPRAŞ işyerinde bir tehdit unsunu olarak kullanılmasını asla kabul etmeyeceğiz. İşverenin bu prosedürden medet umarak böylesi bir tavır geliştirdiğini düşünmek dahi istemiyoruz. Çünkü grev silahı yasalarla elinden alınmış olan TÜPRAŞ işçisi, hak ve kazanımlarını sonuna kadar koruyacak ve sonuna kadar direnecektir” denildi.   

 “Birleşe birleşe kazanacağız”, “İşveren şaşırma, sabrımızı taşırma” sloganlarını atan işçiler, daha sonra kapı önünden yemekhaneye yürüyüş düzenledi. 

Kocaeli'nin Körfez İlçesi'nde bulunan TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi'nde eylem yapıldı. 

Rafinerinin önünde açıklama yapan Petrol-İş yöneticileri işçilerin yaptığı hizmetin karşılığını almak istediğini, bunun için hak arayışlarının devam edeceğini belirtti. 

En büyük 500 sanayi kuruluşu sıralamasında her yıl birinciliği alan TÜPRAŞ’ta, 18 Ocak 2017’de başlayan sözleşme görüşmeleri 4 rafineride çalışan 3 bin 600 işçiyi kapsıyor. Patron, sözleşmenin süresinin üç yıla çıkarılmasını, 23. maddede yer alan normal çalışma sisteminin değiştirilmesini istedi. Ücretlerde ilk altı ay için yüzde 4.75 zam dayatan patron, diğer altı aylar için ise enflasyon oranında zam öne sürdü. Fazla mesailerde alınan ücretlerle, hafta tatili çalışmasında ödenen ücretlerin aşağı çekilmesini talep eden patron, bakım primini aşağıya çekme ve bakımcılardan kesilen bu miktarın işletmedeki personele verilmesini istedi. Hafta tatili çalışması karşılığı izin kullandırılmasını dayatan patron, ücretli mazeret izni hükümlerinde de değişiklik talep etti.

Bu dayatmalara karşı çıkan işçiler ise sözleşmenin iki yıllık yapılmasını, ücret ve sosyal haklara ise ortalama yüzde 20 oranında artış yapılmasını istiyor.

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi