Derleyen: DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Emin Çapa ile Gündem programının canlı yayın konuğu oldu, soruları yanıtlayarak gündemi değerlendirdi.

‘BEN DAHA ÖNCE BÖYLE BİR TOPLANTI GÖRMEDİM’

Tunç Soyer, Beştepe’de gerçekleşen başkanların buluşmasına yönelik konuşarak, “Cumhurbaşkanıyla buluşmak doğrusu şaşırtıcıydı, biz giderken gündemi bilmiyorduk, ne söylememiz gerektiğine dair de bilgimiz yoktu. Gittiğimizde hoş bir sürprizle karşılaştık, orada 29 belediye başkanı vardı. U masa şeklinde oturulmuştu, karşımızda kabine üyelerimiz ve büyün hükümet bulunuyordu. Konuşma şeklinde eşitler arası diyalog vardı, bütün belediye başkanları tek tek konuştu, taleplerini, şikayetlerini, önerilerini dile getirdi, bakanlar da hepsini cevaplandırdı. Ben daha önce böyle bir toplantı duymadım ve görmedim, çok değerli bir toplantıydı. Türkiye’nin ve özellikle İzmir’in buna çok ihtiyacı olduğu düşünüyorum çünkü İzmir’in bakanlıkta bekleyen onlarca dosyası var” dedi.

‘BENCE BU ŞOVA YÖNELİK DEĞİLDİ’

Cumhurbaşkanının belediye başkanlarına yönelik diyalogunu da değerlendiren Soyer, “31 Marttan itibaren Türkiye’de muazzam bir dönüşüm var, siyasal bir değişim, siyasal dil ve siyasal kültür var. Yukarıdan aşağıya değil de aşağıdan yukarıya doğru dip dalga var ve ben Türkiye’deki siyasilerin bu dip dalgasına kayıtsız kalabileceklerini sanmıyorum. İyi bir hava sezdim, bu şova yönelik bir şey değildi bence ve dilerim de öyledir” ifadelerini kullandı.

‘İZMİR’İN ANKARA’DA BEKLEYEN ÇOK DOSYASI VAR’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bakanlıkta bekleyen birkaç projeden bahsederek, “Halkapınar otogar metrosu, her şeyi hazır ve sadece onaylanma bekliyoruz. Aynı şekilde Çiğli tramvayı, projemiz, bütçemiz hazır ihtiyacımız olan tek bir onaylama. Aslında İzmir’in çok projesi var, Ankara’da bekleyen dosyaları var. Bizim taleplerimiz daha çok onay beklentileriyle ilgili. Ben ise bu onayların geleceğine dair bir umut taşıyorum. İzmir’deki iktidar parti temsilcileri de benimle hemfikirler” dedi.

‘BUCA METROSU İLE İLGİLİ ONAY GELDİ, HEMEN BAŞLAYACAĞIZ’

Tunç Soyer, İzmir’in ulaşımını rahatlatabilecek projelere yönelik ise şu açıklamalarda bulundu:

“Buca metrosu ile ilgili uzun zamandır onay bekliyorduk, nihayet o onay geldi ve hemen başlıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi gerçekten güçlü bir bütçe ve bunu yapabileceğimize inanıyoruz. İzmir Körfezi’nin kent içindeki ulaşım payını yüzde on beşlere çıkaracağız. İZUM sayesinde kent içindeki trafiği kumanda edebiliyoruz ve İZUM dâhilinde 111 noktada akıllı telefon uygulaması yapacağız. En az 13 tane alt ve üst geçit yapılacak. Geceyle sabahı bağladık, Cuma Cumartesi’nden başlayarak tüm günlere yaymaya çalışacağız. Özetle çok kısa bir sürede yaptığımız bu projelerin meyvesini İzmirliler toplayacak. Hiç kuşkumuz yok, en kısa sürede bunları hayata geçireceğiz.”

‘BEN BU YÜZDEN SİYASET YAPIYORUM, ÇOK DAHA FAZLASI MÜMKÜN OLDUĞU İÇİN’

İzmir’in genç nüfusu için yapılabileceklere değinen Tunç Soyer, “Biz gerçekten İzmir’i girişimciliğin başkenti yapmak istiyoruz. İzmir bir kalp gibi olmalı, doğun ürünlerini batıya, batının değerlerini doğuya pompalamalı. Biz bir kalp masajı yapacağız. İzmir çok daha fazlasına layık ve çok daha fazlasını yapabilecek bir şehir. Ben de bu yüzden siyaset yapıyorum, çok daha fazlası mümkün olduğu için.

Yedi önemli amacımız var, doğa, kültür sanat, altyapı gibi konu başlıklarıyla. Yedi amacın alt başlıklarında 27 amacımız var ve bunu uygulamaya başlayacağız. Yaşayarak öğrenme meselesini yine gün ışığına çıkaracağız. Bizim İzmir’de dünyaya gelen bebekler için bir hoş geldin paketimiz var, o pakette annenin bebek için ihtiyaç duyabileceği şeyler var. Artık o pakete yedi tane kitap koyuyoruz, üç aylık periyotlarla bebeğe yönelik. Çünkü uzmanların dediği bir şey, bebeğin öğrenme kapasitesi ilk altı ay önemli bir kısımda doluyor. Onun dışında masal evleri kuruyoruz annelerin bebeklerini rahatça bırakıp çalışabilmesi için” dedi.

Soyer, arka mahallelerde uyuşturucuyla boğuşan çocukları kurtarmak için spor ve sanata ihtiyaç olduğu ifade ederek, “Biz sporu profesyonel kulüplerden ibaret görmüyoruz ama amatör kulüpler başka bir şey. Spor bütün bir kente yayılacak. İzmir’e orkestralar, tiyatrolar kuracağız. Gençlerimizi kültürle, edebiyatla, sporla, sanatla buluşturmaya başlayacağız” diye konuştu.

‘SORUNLAR YERELDEN BAŞLAYARAK ÇÖZÜLÜR’

Tunç Soyer, demokrasiye dijitalleştirmek gerektiğini ifade ederek, “Daha önce de söylediğim gibi, yüz yüz olduğunuz global sorunlar yukarıdan aşağıya çözülmez, yerelden başlayarak çözülür. Kentler birbirinin düşmanı değildir, olsa olsa rekabet edersiniz, kentler dünyası dediğiniz vakit öne çıkan şey akıllı şehir uygulamaları. Demokrasiyi dijitalize etmek zorundayız. Toplantıları yaparken her kafadan ses çıktı diyorlar, bu olmalı, her kafadan ses çıkmalı. Biz ve öteki diye bir şey yok, biz hepimiziz. Demokrasi onun için çok kıymetli. Vatandaşının yönetime katılımının önünü açmak ve gönüllülüğü arttırmak zorundayız” dedi.

‘İZMİR PARASI BASACAĞIZ’

Tunç Soyer, gönüllülüğü arttırmak ve yoksul vatandaşlara destek çıkmak amacıyla bir İzmir parası basmaya başlayacaklarını ifade ederek, “Gönüllülüğü arttırmak bir planımız var, biz İzmir parası basıyoruz, İzcoin adını verdik. Bir kart düşünün, bu karta para yüklüyoruz ve vatandaş bu kartla gidip bizim anlaşmalı olduğumuz marketlerde alışveriş yapabiliyorlar. Bu kartı gönüllüler için kullanacağız. Biz birbirimize muhtacız. Bu nedenle demokrasi çok elzem. Ben başkan olsam diye açacağımız başlıkta halk istediğini önerebilecek” diye konuştu.

'EKREM BAŞKANLA BİR ANLAŞMA YAPACAĞIZ'

Soyer, Ekrem İmamoğlu ile anlaşma yapacaklarını belirterek, “İstanbul’da Ekrem başkanla bir anlaşma yapacağız. Biz üreten onla tüketen ağırlıklı bir bölge olduğu için ortada buluşacağız. İyi tarım uygulamalarıyla ürettiklerimizi İstanbullu tüketiciyle buluşturacağız İstanbullu İzmirlileri kardeş şehir olacak” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi