Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy hakkında “kuruma (TÜİK) karşı haksız ve ağır saldırıda bulunduğu, verilerin açıklanmasının kurumun güvenilirliğine zarar verme amacı taşıdığı” iddialarıyla bir dilekçe sunulmuş ve ardından konuyla ilgili dava açılmıştı.

TÜİK'in isteği, tedbir kararı aldırmaktı. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, bu talebi oy birliğiyle reddetti.

Ulusoy, kararı sosyal medya hesabından şöyle duyurdu: “Enflasyon Araştırma Grubu hakkında TÜİK’in ihtiyati tedbir kararı aldırılma talebi tüm mahkemelerce reddedildi.”

‘VERİLERİMİZİN DOĞRULUĞU KANITLANMIŞ OLDU’

SÖZCÜ'den Fırat Fıstık'a konuşan Ulusoy, kararı şöyle değerlendirdi:

* Davanın irrasyonel, akıl dışı olduğunu daha önce belirttik ama kararın oy birliğiyle verilmesi, yani tedbir talebine ret vermeleri bizi mutlu etti. Başından beri bunu detaylı şekilde duyurduk.

Bir kurum veya kişi metodolojisini verdikten sonra istediği veriyi kamuoyuyla paylaşabilir, tartışılabilir. Akademik bağımsızlığın temel ilkesi de budur. Ne bir yasa, ne bir kişi, ne bir kurum bunu engelleyemez. Bu kararla aynı zamanda yöntemimizin, verilerimizin doğruluğu kanıtlanmış oldu.

‘TEKRAR ISITILACAKTIR’

* Hapis cezası istenen bir yasa teklifi de tartışıldı biliyorsunuz. İnanıyorum ki, buzdolabına konulan bu yaklaşımlar tekrar ısıtılacaktır. Halkın canını yakan enflasyon verilerinin, karar vericilerin de canını yaktığını biliyoruz. Bundan sonra TÜİK de ENAG'laşacaktır. Gerçeklerin her zaman ortaya çıkmak gibi bir durumu vardır.

NE OLMUŞTU?

TÜİK, Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Ulusoy hakkında dava açarak, ENAG’ın verilerinin yayınlanmaması için ihtiyati tedbir talebinde bulunmuştu.

Aynı zamanda TÜİK’ten izinsiz istatistiklere hapis cezası öngören yasa taslağı da bağımsız araştırma gruplarının büyük tepkisine yol açmış; Ulusoy, o dönem sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada “ENAG da TÜİK gibi bir kurum artık. Dolayısıyla biz de kurumumuzu zedeleyen kişiler hakkında hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Bu böyle biline!” demişti.

Editör: Haber Merkezi