ÖZGÜR ŞENGÜL/ İZ GAZETE- Geçtiğimiz günlerde Alsancak’taki Bornova Sokak’ta akşam saatlerinde yolda sohbet eden üç trans kadın, bekçilerin saldırısına uğrayarak gözaltına alındı. 18 Haziran LGBT Derneği konuya ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. İzmir Barosu önünde gerçekleşen açıklamayı Elif Soylu okurken, açıklamada, “Son 6 aydır Alsancak’ta yaşayan trans kadınlara yönelik baskı ve şiddetin boyutu açıkça işkenceye varmıştır. 17 Temmuz gecesi saat 01:00 sularında  üç trans kadın yaşadığı apartmanın önünde kolluk kuvvetleri tarafından önce sözlü tacize ardından ise ağır şekilde şiddete maruz bırakılmıştır. Trans kadınlara yönelik giderek artan şiddet nedeniyle kaygılı, üzgün ve öfkeliyiz...” denildi.

“İNSAN HAKLARI İHLAL EDİLİYOR” 

Alsancak’ta yaşayan trans kadınların sistematik olarak şiddete maruz bırakıldığının altını çizen Soylu, “Mahallede yaşayan pek çok trans kadının TCK’ya göre yasal olan seks işçiliği yaptıkları gerekçesi ile oturdukları evlerden, apartmanlardan dahi çıkmalarına engel olunmakta; kurye siparişleri kapı önünden kuryelerin ‘müşteri’ oldukları iddiasıyla geri çevrilmekte ve markete giderken, arkadaşlarıyla otururken ve hatta sadece kimlik bilgilerinin elde edilmesiyle hiçbir gerekçe gösterilmeden ve genel ahlakın arkasına sığınılarak ve 5237 sayılı ‘Kabahatler Kanunu’ gerekçesiyle keyfi ve hukuksuz şekilde kolluk güçleri tarafından sistematik olarak para cezaları kesilmektedir. Bu da yetmezmiş gibi trans kadınların evleri açıkça gözetlenerek haneyi ziyaret eden herkese zorla ifade tutanakları imzalatılmakta, özel yaşam hakkı ihlal edilmekte ve trans kadınlar kriminalize edilmektedir. Açıkça ve hukuksuz biçimde görevi kötüye kullanan kolluk kuvvetleri, trans kadınların yaşadığı sokakları adeta abluka altına alarak süreğen bir baskı ve keyfi ceza, sözlü taciz, alıkoyma ve darp başta olmak üzere trans kadınları sistematik olarak şiddete maruz bırakmakta ve temel insan haklarını sistematik olarak ihlal etmektedir” ifadelerini kullandı.  

“İTAAT ETMEYİ REDDEDİYORUZ” 

İktidarın LGBT politikalarını eleştiren Elif Soylu, “İktidarın LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi ve politikaları, nefret suçlarına yönelik cezasızlık politikası ve her türlü şiddetin açıkça teşvik edilmesinden güç alarak gerçekleştirilen bu sistematik saldırıların transları yaşadıkları, çalıştıkları bu sokaklardan açıkça göçe zorlayarak hiçbir güvenliğin ve insani koşulun olmadığı alanlara sürmek olduğunu, transfobiye eşlik eden ve ‘soylulaştırma ve rant’ politikasının sonucu olduğunu biliyoruz! Bu transfobik ve ahlakçı şiddeti, dozu arttırılarak körüklenen şiddeti ve ‘soylulaştırma’ projelerini Esat-Eryaman’dan ve Ülker sokaktan tanıyor; şehirde yaşayan trans kadınlar olarak her türlü insan hakkı ve kent hakkımıza sahip çıkıyor ve tüm şiddete karşısında itaat etmeyi reddediyoruz!” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi