ÖZGÜR ŞENGÜL/ İZ GAZETE - Alsancak ÖSYM Binası önünde ‘20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü’ konulu bir basın açıklaması gerçekleşti. 20 Kasım Komitesi adına basın açıklamasını Asya Gökalp okudu.

Asya Gökalp, pandemi döneminde LGBTİ+ bireylerin özel alanlara çekilmek zorunda kalmasıyla birlikte devletin bilinçli bir şekilde LGBTİ+'lar üzerindeki şiddeti arttırdığını ifade etti. Gökalp ayrıca Diyanet tarafından hastalığın başlıca nedeni LGBTİ+'lar olarak gösterildiğine dikkat çekip, “Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından ‘Bizim kültürümüzde böyle şeylere yer yok’ gibi söylemlerle var oluşumuz reddedilmiş, bir hastalık olarak nitelendirmiştir” şeklinde konuştu.

LGBTİ+'LARIN TEMEL EĞİTİM HAKKI GÖRMEZDEN GELİNİYOR 

İktidar tarafından LGBTİ+'ların temel eğitim hakkını görmezden gelindiğini dile getiren Gökalp, “İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme tartışmaları ile birlikte iktidar tarafından LGBTİ+ olmak kriminalize edilmiş ve mahkemelerde LGBTİ+'lar terör örgütü üyesi gibi söylemlere ve suçlamalara maruz bırakılmıştır” diye konuştu. 

“BİZ FAİLLERİMİZİ TANIYORUZ”

Türkiye’de 2008-2016 yılları arasında 43 trans kadının nefret suçuna maruz kalarak katledildiğini vurgulayan Gökalp, iktidarın cinayetlere 'faili meçhul' diyerek kapattığını belirtti. 

“Biz faillerimizi tanıyoruz; faillerimiz kimliklerimizi, var oluşlarımızı kriminalize eden iktidardır" diyen Gökalp, "Faillerimiz her eylemimizde, basın açıklamamızda bizleri abluka altına alarak susturacağını sanan polis ve ona emir verenlerdir. Faillerimiz tüm yaygın iletişim araçları ile heteroseksist ve LGBTİ+fobik dili üretenlerdir. Buradan nefretinize boyun eğmediğimizi, LGBTİ+’ların var oluşlarını yaşamak için kimsenin onayına ihtiyaç duymadığını bir kez daha yineliyoruz.  Taleplerimiz ; temel haklarımız ve insanca bir yaşamdır. Bugün Esat’ı, Eryaman’ı, Bayram Sokak'ı, Hande Buse Şeker'i, Eylül Cansın’ı, Hande Kader’i unutmadığımızı, onları öldüren nefrete karşı yeni bir yaşamı öreceğimizi bir kez daha haykırıyoruz. Vardık, varız ve var olmaya devam edeceğiz!" açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi