İz Televizyonu’nda yayınlanan UCİM Mavi Kelebek programının konuğu psikolog Süleyman Sergen Ünver oldu. Psikolog Ünver, travma ve travma sonrası iyileşme sürecine dair açıklamalarda bulundu.

Ünver, “Travma çoğunluğun kullandığı, günde 3-4 kez başımıza gelen herhangi bir olay değil. Kişinin fiziksel bütünlüğünü ciddi anlamda tehdit edecek olaylarla karşılaşması lazım. Sevgilimden ayrıldım travmatize oldum gibi cümleler biraz da olayın ciddiyetini düşüren cümleler” dedi.

‘KALIPLAŞTIRMA YAPAMAYIZ’

“Travma herkeste farklı farklı reaksiyonlara sebep olabilir” diyen Ünver, "Aslında bir kalıplaştırma yapamayız. 'Travma etkileri şu grupta şöyle görünürken bu grupta böyle görünür' diyemeyiz. Çünkü travma çok olağandışı bir şeydir. O yüzden verilen her tepki normal. Her kişi başka tepki verebilir. Örneğin bir çocuk cinsel istismara uğradığında ilk başta reaksiyon göstermeyebilir, beyin kendini komple kapatabilir. Yaşadığı şeyin cinsel istismar olduğunu bilmiyor bile olabilir. Çocuk gelip size, 'Ben cinsel istismara uğradım' demez zaten. Bazı hastalarım 30. seansta bunu hatırlıyor ve ortaya çıkarıyor.  O yüzden istismar gibi durumlarda mümkünse uzmana görünmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 ‘ÇOK FAZLA GERÇEKLEŞİYOR’

Travmatize olan bir kişiye iyi bir güven ortamının sağlanması gerektiğini ifade eden Ünver, “Eğer travma öncesi yaşam koşulları oluşturulursa, kişinin bir ay sonra tekrar bir düzen oluşturmasını bekliyoruz. Ortalama bir aydan sonra kişi, hala insan içine çıkmıyorsa ve stres bozukluğu yaşıyorsa, burada uzman desteği gerekiyor. Ben yine de travmatize olan bir çocuğun travma sonrası stres bozukluğu yaşamasa bile uzmana gözükmesi taraftarıyım. Çünkü iş travma sonrası strese gittiğinde dönüş daha zor oluyor. Aslında böyle durumlarda ailenin de uzmandan tavsiyeler alması gerekir, bu bir çeşit paket programdır. Eğer maddi durum psikolog desteği almak için yeterli değilse danışılabilecek en önemli yer sivil toplum kuruluşlarıdır. Devlet hastanesi veya toplum ruh sağlığı merkezlerinde de ücretsiz danışmanlık var ama çok yeterli olmayabilir. Oralarda çok az uzman oluyor ama bu tür olaylar gerçekten çok fazla gerçekleşiyor” dedi.

‘TRAVMA YILLAR SONRA NÜKSEDEBİLİR’

Psikolog Ünver, “Travma sonrası kişinin iyileştiğini nasıl anlarız?” sorusunu ise şu ifadelerle cevapladı: “Travmatize olan kişi hayat rutinine döndüğünde onun için iyileşmiş diyebiliriz ama bu durum travma sonrası stres bozuklukları için geçerli. Bu arada travma yıllar sonra nüksedebilir, nüksetmesi iyileşmedi demek değildir. Ya da travma sonrası hiç belirti göstermemiştir ama yıllar sonra herhangi bir olayla birikip gelebilir” dedi.

Editör: Haber Merkezi