AKP’li Torbalı Belediyesi de kültür merkezi için verdiği izni kaldırdı. Yasağa tepki gösteren öğretmenler de “Açıl susam açıl” repliğiyle hafızalara kazınan oyunun kostümlerini giyerek gösteriyi sokakta sergiledi.

İzmir’in Torbalı ilçesinde 23 Nisan öncesinde Eğitim Sen’li öğretmenler tarafından “Ali Baba ve Kırk Haramiler” isimli tiyatro gösterimi organize edildi. Torbalı Belediyesi de oyunun gösterimi için kültür merkezini tahsis etti. Ancak gösterime 2 gün kala gülünç bir gerekçeyle oyuna yasak geldi. 

ÇOCUKLARA UYGUN BULUNMAMIŞ

Yıllardır masal olarak çocuklara öğüt vermek amacıyla okunan, onlarca dile çevrilen ve filmi çekilen, içeriğinde de hırsızlığı kötüleyip, paylaşmayı öven “Ali Baba ve Kırk Haramiler” isimli oyunu Milli Eğitim Müdürlüğü “Çocuklar için uygun değildir” diyerek yasakladı. Müdürlüğün kararını belediye, tiyatro gösteriminin yapılacağı kültür merkezi için verdiği izni kaldırarak destekledi. 

Öğretmenler de yasağa tepki göstermek amacıyla, oyunun kostümlerini giyerek oyunu sokakta sergiledi. Yapılan açıklamada, “Bir çocuk oyununun bu kadar korku yaratmasından dolayı şaşkınız” denildi. 

DENİZ FENERİ GÖNDERMESİ

Burada konuşan Oyunun Yönetmeni Derya Yıldız, “Milli Eğitim Müdürlüğü ve Torbalı Belediyesinin bu tutumundan dolayı, yaklaşık 15 kişinin 6 aylık emeği, basılan afişler, davetiyeler, kostümler ve sahne dekoru için harcanan onca para boşa gitmiştir” dedi. 

Yapılan basın açıklamasının devamında, “Sormak istiyoruz Ali Baba ve Kırk Haramiler adlı çocuk masalından siyaset çıkaranlara; ‘Alaaddin ve Sihirli Lambası’ oyununu oynasaydık deniz feneri sonucunu mu çıkaracaktınız? Deri koltuklarında oturup her şeyi siyaset malzemesi yapıp tüketenler, siyaseti o kadar pervasızca kullanmaktadırlar ki; bundan çocuklar, çocuk oyunları ve çocukların dünyaları da nasibini alıyor. Efendiler çocuklara kıymayın, hikayelerini, şarkılarını, oyunlarını kirli siyasetinize alet edip kirletmeyin. Onları masallarından koparıp çocukluklarını çalmayın. Siyasetinizi kendi dünyanızda yapın, çocukların dünyasını, hayallerini kirletmeyin. Siyasetçiler burada siyaset yapmayın çünkü burada çocuklar var, gidin siyasetinizi Meclisinizde yapın diyoruz” dedi. 

‘ÇOCUK İŞÇİLİĞİ VE İSTİSMARDA NEDEN SESSİZSİN?’

Yıldız çocuklar için alınmayan önlemleri de eleştirerek, “Kelimeleri uygun bulmayarak oyunu yasaklayanlar denetimsiz internet kullanımı, şiddet içerikli televizyon programları ve gazete haberlerinin çocuklar üzerinde yarattığı tahribatı engellemek için aynı tutumu neden sergilemiyor? Ayrıca her fırsatta çocukları düşündüğünü iddia edenlerin çocuk işçiliği, istismarı konusunda derin bir sessizlik içinde olmaları hayli düşündürücüdür. Bu gerekçe kendi yasakçı zihniyetine pedagojik kılıf bulmaktan başka bir şey değildir. Yaşadığımız bu süreçte bu yasakçı tutumu ülke gündeminden bağımsız düşünmek mümkün değildir, egemen zihniyetin hoşgörüsüzlüğü çocuk oyununa dahi tahammül edemeyecek boyutlara ulaşmıştır. Bunun adı siyasi paranoyayla sadece fikir özgürlüğünü kısıtlamak değil, aynı zamanda sanatsal faaliyetleri de keyfi ve dayanaksız bir şekilde baskı altına almaktır. Unutmayın Andrey Tarkovski der ki; dünya mükemmel olmadığı için sanat vardır. Sanata karşı takınılan tutum o ülkenin her anlamda gelişmişlik düzeyini de gösterir” ifadelerini kullandı.  

Editör: Haber Merkezi