Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir’de 30 Ekim’de yaşanan deprem felaketinde 114 can kaybı yaşanırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hasar tespit çalışmaları da sürüyor. Hasar tespit çalışmalarına dahil edilmeyerek sürecin dışında bırakılan Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu Bayraklı’da bulunan Baro Bahçe’de bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar ve Mimarlar Odası Başkanı İlker Kahraman yer aldı. Basın açıklamasını okuyan İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ayatar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na eleştirilerde bulundu. TMMOB üyesi odalardan uzman kişilerin katılımı ile bölgesel yapı tespitleri gerçekleştirildiğini ve oluşturulan haritaları kamuoyuna sunduklarını açıklayan Ayatar, TMMOB olarak sürecin dışında tutulmayı kabul etmediklerini belirterek, bakanlığa ‘yoksayamazsın’ çıkışında bulundu.
Ayatar’ın açıklamaları şöyle: 

“ACIMIZ BÜYÜK”

İzmir’de yaşanan Kandilli Rasathanesinin verilerine göre 6.9 büyüklüğündeki depremde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre 12 bina yıkık durumdadır. Şu ana kadar tespit edilen ağır hasarlı 192 bina vardır. Felakette 114 hemşehrimiz hayatını kaybetmiş 1035 hemşehrimiz yaralanmıştır. Böyle büyük acılar, acıyı yaşayanları birleştirdiği halde ne yazık ki bu örnekte acı etrafında birleşme gerçekleşememiştir. Hayatını kaybeden pek çok hemşehrimiz vardır. Acımız büyüktür. Yaralarımızı sarmaya çalıştığımız bu günlerde evine girip giremeyeceğini bile bilemeyen pek çok hemşehrimiz vardır.
 
“SÜRECİN DIŞINDA TUTULDUK”

Sürecin en başından beri Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İzmirli dostlarımızın yaralarını sarmak, bilgi kirliliğini ortadan kaldırıp bilimsel verilerle sorunu tüm gerçekliği ile ortaya çıkarmak için sahadadır. İzmir’i bilen, işinin ehli mimar ve mühendisler İzmir için canla başla mücadele ederken ve sahada olmak için ilgili mercilere çok defa başvuru yapmışken ne yazık ki anlaşılamayan bir şekilde sürecin dışında tutulmuşlardır. 81 ilden mimar ve mühendisler davet edilip otellerde konaklatılırken İzmir’i bilen, İzmir’de yaşayan işinin ehli mimar ve mühendisler ilgili eğitimleri çevre ve şehircilik bakanlığından almış olmasına rağmen sahada yetkilendirilmemiştir. Bu yetkilendirmemenin tek nedeni, mimar ve mühendislerin İzmir’deki odalar adına süreçte yer almak istemeleridir. Meslektaşlarımız oda adına geldiklerini söyledikleri anda, odalar sahada görev almayacak diye sürecin dışına itilmişlerdir.

“ÖTEKİLEŞTİRİLMEYİ KABUL ETMİYORUZ”

İzmir’i seven, İzmir’deki herkesi hemşehri olarak gören, İzmir’de ikamet eden ve işinin ehli olduğunu her türlü ortamda kanıtlayabilecek meslek erbaplarını yok saymak kabul edilemez. Kamuya karşı sorumluluklarımızı her baskıya rağmen yerine getireceğimizi buradan duyurmaktayız. İşimizi yapmanın hiçbir kurum ve kuruluş tarafından engellenemeyeceğini, bu denli acılar yaşanmışken bile ötekileştirme yapılmaya devam edilmesini kesinlikle kabul etmiyoruz. 

“YOKSAYAMAZSIN”

31 Ekim Saat 09:30 da TMMOB üyesi odalardan uzman meslektaşlarımızın katılımı ile bölgesel yapı tespitleri gerçekleştirilmiş, oluşturulan haritalar kamuoyuna sunulmuştur. İzmir Mimarlık Merkezinde kurulan koordinasyon biriminde interaktif olarak bilgi girişi yapılabilen bu sisteme girilen verilerin tekiki sağlanarak hasarlı yapıların veri girişlerinin yapılmasına devam edilmektedir. Deprem hayatımızın bir gerçekliğidir. 2020 yılında Dünya üzerinde gerçekleşen 6.5 ve üzeri büyüklüğe sahip depremlerde hayatını kaybeden 168 kişiden 155’inin ülkemizde yaşanan Elazığ ve İzmir Depremlerinde hayatlarını kaybetmiş olduğu da utancını taşıyacağımız bir gerçekliktir, yoksayamazsın! Hayatını kaybedenlerin hayatları, hayalleri umutları ve geride kalanların acıları gerçektir, yoksayamazsın. Tüm yaşanan bu sürecin akademik bilgiden bağımsız yanlış uygulamaların olduğu gerçeğini yoksayamazsın! Her ne kadar Çevre ve Şehircilik il müdürlüğü uzman odaları sürecin dışında tutmak istese de TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu hazırlamış olduğu haritalama sistemini halkımızın kullanımına sunulmuştur.

“TMMOB HALKIN YANINDA”

Tüm hemşehrilerimizi www.izmirdepremi.com adresinden yapılarındaki hasarları bildirmesini istiyoruz. Her zaman olduğu gibi TMMOB ye bağlı odalar halkın yanındadır ve halka karşı sorumluğunun bilincinde olarak elinde tuttuğu bilimsel bilgiyi tüm İzmirliler ile paylaşacaktır.

Editör: Haber Merkezi