YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE - TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir’deki depremin ardından yaptığı ilk açıklamada gördükleri sorunlara da değindi. Deprem anından gece 11’e kadarki zaman diliminde herhangi bir koordineli çalışmanın yapılamadığını vurgulayan TMMOB İzmir Dönem Sözcüsü Aykut Akdemir, “AFAD ve diğer birimler hızlı çalışsa da koordineli değillerdi. Bunun nedeni Türkiye’de hâlâ ‘afet yönetimi’ üzerinden çalışmalar yapılmasıdır. Hâlbuki depreme hazırlıklı olması gereken bir yerde ‘risk yönetimi’ üzerinden çalışmalar yapılmalı. Bütün kurumlar da buna göre hazırlanmalı” diye konuştu. 

SİYASİLERE TEPKİ!

Kurtarma ekiplerinin çalışma tarzının profesyonel olmadığını vurgulayan Akdemir, “Enkazın üzerinde kalabalık oluşturup ve ses çıkartılarak kurtarma çalışmaları yapılması sürece zarar veriyor. Çalışmaların tabandan ve kat aralıklarından yapılması gerekiyor. Diğer yandan karmaşa bir türlü giderilemiyor. Enkaz alanlarında ihtiyaç olan şey; yeterli sayıda personelin olması ve bilgi akışının doğru sağlanmasıdır ancak bu yapılmıyor. Şuan konuşmanın değil çalışmanın yapılması gereken bir zamandayız. Ortalıkta dolaşan takım elbiseli kravatlı insanlara değil, kazma küreğini alıp enkazın altına girecek teknik ekiplere ihtiyacımız var. Bu kravatlıların çekilerek enkaz alanlarına teknik kadroların girmesi gerekiyor” dedi.

BAKAN’A GÖNDERME

AFAD ve Çalışma Bakanlığı’nın İzmir’deki çalışmalar için 8 milyon liralık bir kaynak aktarmasının yeterli olup olmadığını değerlendiren Akdemir, “Bunu henüz bilmiyoruz. 5 bin kurtarma görevlisinin olduğu bilgisi var ama biz buradayız ve 5 bin kişinin çalışacağı bir alan yok” ifadelerini kullandı. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye gönderme yapan Akdemir, “Biz yalnızca görevimizi yapıyoruz. Depremdeki çalışmalar için aktarılan para yeterli mi bilmiyoruz, onu harcayanlara sormak lazım. Bunu, enkazın üzerinden telefonla birilerini arayanların telefon paralarında aramak lazım” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi