İZGAZETE- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) bir basın açıklaması gerçekleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) depremzedeler için Bayraklı’da parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışı kararı almıştı. Ardından İBB Başkanı Tunç Soyer emsal artışının kent geneline yayılmasını meclise sunacağını açıklamıştı. TMMOB İKK tarafından yapılan basın açıklamasında; emsal artışını bilimden ve teknikten uzak olduğu belirtilirken yanlış bir karar olması durumunda dava açılacağı açıklandı. Toplantıda TMMOB’a bağlı Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) İzmir Şubesi bulunmadı. TMMOB’un açıklamasının ardından bir açıklama da JMO’dan açıklama geldi. 
JMO İzmir Şubesi tarafından yapılan açıklamada TMMOB İKK’nın yaptığı açıklama içeriğinde uzlaşının sağlanamadığı belirtildi. JMO’nun konuya ilişkin açıklaması ve emsal artışına ilişkin görüşleri şöyle: 

‘UZLAŞMA SAĞLANAMADI’
TMMOB İKK olarak emsal artışları ile ilgili 14.10.2021 tarihinde ortak açıklama yapılması kararlaştırılmıştı. Ancak hazırlana taslak metnin üslubunda ve içerinde bazı itirazlarımız olmuştur. Son dakikaya kadar ortaklaşma talep edilmiştir. Maalesef uzlaşma sağlanamamıştır. Öte yandan bazı TMMOB Odalarımızın, deprem sonrası rant çevrelerince, maruz bırakıldıkları saygısızca eleştiriler karşısında, yanlarında durduğumuz bilinmelidir. Şubemizin yer almadığı, Bugün İKK Sekreteri’nce yapılan basın açıklamasında sonra çıkan haberler üzerine bu açıklamayı yapmaya ihtiyaç duyduk.

‘ÇÖZÜM DEĞİL TRAJEDİ YARATIR’
Mevcut konjonktürde, “Emsal Artışı” ile bataklık zeminde, konut alanlarının dikey büyümesi, çözüm değil, trajedi yaratır. Bunu son 15 gündür çıkan haberler incelendiğinde net görülmektedir. Oysa Depremzedelerin sorunları devam etmektedir. Belirsizlik içinde neredeyse enkazda yaşayan 1000’lerce hemşerimiz bulunmaktadır. Yıkım için 6 ay sonralarına sıra alınabilmesi durumun ne boyutlara ulaştığını göstermektedir. Özelikle Bayraklı gibi bataklık alanlardaki çözüm, nüfus yoğunluğu düşürülerek, daha eğimli ve kaya temel üzerinde, planlı alanlara konutların taşınmasıdır. Depremzedeler ile ilgili süreç korkunç şekilde yavaş işliyor dolayısı ile Arama Kurtarma Ekiplerini uyarıyoruz: Hazırda bekleyin!..

Editör: Haber Merkezi