TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, "19 Eylül mühendis, mimar ve şehir plancıları dayınışma günü" nedeniyle yaptığı basın toplantısında, mesleklerine ve mesleki örgütlerine yönelik yönelik etkisizleştirme çabalarına karşı direnenişlerinin süreceğini açıkladı.

İzmir Mimarlık Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu adına dönem sözcüsü Melih Yalçın, "19 Eylül mühendis, mimar ve şehir plancıları dayanışma günü" konusunda ortak açıklamayı okudu. Mühendis, mimar, şehir plancılarının, 19 Eylül 1979'da TMMOB'nin çağrısıyla ekonomik, demokratik talepleri için ülke çapında uyarı mahiyetinde bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdiğini, bu eyleme 49 ilde 443 işyerinde mühendis, mimar, şehir plancılarının yanı sıra işçi, teknik eleman ve sağlık görevlileri dahil 100 bini aşkın kamu çalışanının katıldığını belirten Yalçın, o günden beri 19 Eylül'ün dayanışma günü olarak kutlandığını söyledi.
Bu yıl, geçen 15 Temmuz'daki kanlı darbe girişimnin yaşattığı olumsuzlukların ağır etkisi altında bulunulduğunu, OHAL ilan edildiğini, TBMM'nin devre dışı bırakılıp, ardı ardına kanun hükmünde kararnameler çıkarıldığını, ülkenin daha baskıcı bir döneme sokulduğunu, bundan dolayı kutlama yapmadıklarını belirten Yalçın, "Bir yanımız emperyalistlerin yarattığı kanlı Ortadoğu bataklığı, bir yanımız darbe girişimi, patlayan bombalar, savaş ve katliamlar ile sarıldı. Yıllardır iktidarların yanlış uygulamalarına ve Cemaat'e karşı mücadele eden muhalif kesimler, darbe girişimi bahanesiyle görevlerinden alındı, baskılara maruz kaldı. Kürt sorunundaki savaş ve şiddet odaklı çözümsüzlük politikaları ülkemizi iç savaşın eşiğine getirdi. Toplumsal hayatı kuşatan gericilik iktidar yapısındaki gücü ile laikliği ortadan kaldıracak bir düzeye ulaştı. Doğamız, kentlerimiz ve yaşam alanlarımız yağmacılığın artık kurumsal hale gelen saldırıları ile geri dönüşü mümkün olmayacak düzeyde zarara uğratıldı. Ülkemiz artık mesleğimizi kamu ve toplum yararı doğrultusunda onurluca icra edebileceğimiz koşullardan uzaklaştı" açıklamasında bulundu.
Melih Yalçın, mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmetlerinin, ana sektörleri kamusal fayda anlayışından çıkarılıp, serbestleştirme, özelleştirme, ticarileştirmenin unsurları haline getirildiğini; fason üretime bağlı olarak mühendisliğin geriletildiğini söyledi. Esnek ve güvencesiz çalışma koşullarının yaygınlaştırıldığını dile getiren Yalçın "İşçi sağlığı ve iş güvenliği, insanca barınma hakkı ve deprem gerçeğinin gerektirdiği yapı denetimi, kent politikaları, enerji, tarım, orman, su kaynakları gibi alanlarda mühendislik, mimarlık, şehir plancılığının mesleki denetim ve bilimsel-teknik kriterleri devre dışı bırakıldı. Kanun hükmünde kararnamelerle, yargı kararlarını gözetmeyen mevzuat düzenlemeleri, evrensel bilimsel mesleki gereklilikleri büyük oranda tasfiye etti" dedi.
İktidarın TMMOB Yasası'nı değiştirmeye, Odaların ve TMMOB'nin önemli bazı yetkilerini elinden almaya çalıştığını, mesleklerine ve mesleki örgütlerine yönelik etkisizleştirme çabalarına karşı dirinişlerinin süreceğini belirten Yalçın, dayanışmanın anlamının Türkiye'nin içinde bulunduğu kötü günlerde, umudu kaybetmeden emek, demokrasi ve barış mücadelesini yükseltmek olduğunu bildiklerini söyledi. Yalçın, "TMMOB; içerisine sürüklendiğimiz savaş ve baskı atmosferine karşı; emperyalizme, savaşlara, faşizme ve gericiliğe karşı toplumsal muhalefet güçlerinin birliği için çalışacak; eşitlik, özgürlük, bağımsızlık, demokrasi, laiklik için gericiliğin alt edildiği, bilim ve tekniğin aydınlattığı başka bir Türkiye mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi