İZ GAZETE- Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kültürpark’ı doğal dokusunu geliştirerek korumak ve kent belleğindeki misyonu doğrultusunda geleceğe taşımak hedefiyle hazırladığı Koruma Amaçlı İmar Planı, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onayına sunulmuştu. Parkın yeşil alanlarının daha da büyütülmesini hedefleyen plan kapsamında aynı zamanda Kültürpark’ın Ekosistem Koruma Planı da hazırlanmıştı. Başlatılan çalışmayla birlikte TMMOB İzmir İl Koordinasyonu konuya yönelik yazılı bir açıklama yaptı. 

'HASSAS BİR EKOLOJİK ALAN'

Açıklamada, "Kültürpark, kendine özgü bitki dokusu ile ekosistemi ile korunması gereken hassas ekolojik bir alandır. Bu bölgenin önemli bir bölümü (yaklaşık 220.000 m²) yapısal öğeler ile geniş sert zeminler, yollar ve otoparklarla kaplanmış bulunmaktadır. Bu nedenle öncelikli konu Kültürpark’ın hassas ekolojik yapısının tanımlanarak geliştirilmesinin sağlanmasıdır. Bu sayede Kültürpark’ta tanımsız ve anlamsız olarak yer alan binlerce metrekare sert zeminin kaldırılarak bu alanların park ekosistemine dahil edilmesi gerekmektedir. Bu amaçla kurulumuzca yapılan talebe istinaden Kültürpark’ın ekolojik haritası da çıkartılmış ve yoğun sert zemin olan bölgeler “Ekolojik Niteliği Arttırılacak Alanlar” olarak bu haritada tanımlanmıştır. Yine bu haritada Kültürpark ‘’ Ekolojik Niteliği Hassas Alanlar ” ve “Ekolojik Niteliği Yüksek Alanlar” olarak taramalarla gösterilerek tanımlanmıştır" ifadeleri kullanıldı.

'KURULUMUZUN PEK ÇOK TALEBİ KARŞILIK GÖRDÜ'

"Yeni süreçte yaklaşık 15 ay süren ve 11 toplantı sonucu İBB Meclisine getirilen Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planına baktığımızda ekolojik yönden çok önemli kazanımlar sağlandığı yadsınamaz bir gerçektir" ifadeleri kullanılan açıklamada, "Plan notlarının ekine yerleştirilen ekolojik raporlar ve plan notları Kültürpark’ın bundan sonraki gelişimi açısından önemli bir rehber ve bağlayıcı öğe olacaktır. Bu plan üzerinde mevcut holler yerine yapılması düşünülen yapı dışında kurulumuzun pek çok talebi karşılık görmüştür. Ayrıca mevcut sert zeminler, otoparklar ile mevcut hollerden yeşil alana dönüşecek olan alan göz ardı edilemeyecek büyüklüktedir. Buna ek olarak özellikle geçmiş yıllarda Kültürparkın A bölgesinde tesis edilen yeraltı otoparkının zeminde kapladığı alan; yeşil alanların artırılmasına yönelik olarak planlama aşamasında önemle dikkat edilmesi gereken alandır. Bu noktada “Koruma Amaçlı İmar Planı” onaylandıktan sonra ekosistem tabanlı ve korumacı bir yaklaşımla yapılması gereken Kentsel Tasarım / Peyzaj Projesi de kurulumuz tarafından aynı derecede önemsenmektedir. Bu nedenle projenin kurulumuzun kontrolünde ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde yapılarak, planda gözetilen tüm hassasiyetlerin yerine getirilmesinin sağlanması İzmir Büyükşehir Belediyesi teknik ekibinden istenilmiştir" denildi.

'YAŞAYAN DİNAMİK BİR KENT PARKI OLUNCAYA KADAR...'

Açıklamada ayrıca, "Koruma Amaçlı İmar Planı sürecinde Kurulumuzca talep edilen birçok maddenin idare tarafından kabul edilmesi olumlu bir gelişme olmakla birlikte, özellikle yapılaşma koşullarına ilişkin başından beri talep ettiğimiz hususların yeniden gözden geçirilmesi konusundaki talebimizi yinelediğimizi belirtmek isteriz. Bilinmelidir ki Kültürpark’la ilgili toplumun tüm kaygılarını kurulumuz da aynı hassasiyetle taşımaktadır. Bu kaygıların giderilmesi için önemli bir çaba sarf edilmiştir ve her zaman edilecektir. TMMOB olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Kültürpark’ın yeniden, tarihi ve doğal değerleriyle korunarak, kamusal bir yaklaşımla tasarlanmış ekolojik olarak güçlü, yaşayan dinamik bir Kent Parkı oluncaya kadar geçecek olan tüm süreçlerde konunun takipçisi olacağımızı, Kültürpark  ile ilgili yaşanılan süreci ve gelinen noktayı kamuoyunun bilgilerine saygılarımızla sunarız" ifadeleri kullanıldı.

Editör: Haber Merkezi