Gizem TABAN/İZGAZETE- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir programı kapsamında 30 Ekim Depremi Proje Alanı Mağduru ile bir araya geldi. Bayraklı’da gerçekleşen buluşmada, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer depremzedelerin talebi olan emsal artışının sağlanması için ne gerekiyorsa yapacaklarını dile getirirken CHP Lideri Kılıçdaroğlu ise emsal artışı yapılması için Başkan Soyer’e talimat verdi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Aykut Akdemir, CHP Lideri’nin emsal artışı talimatını değerlendirdi.
 

‘SORUMLULUK DEVLETİN’
TMMOB İKK Sekreteri Akdemir, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun emsal artışına ilişkin açıklamaları hakkında şunları söyledi: “Sayın Kılıçdaroğlu kendince güzel bir şey söyledi ama onun öncesinde söylediği şey bizim için çok daha güzel ve önemliydi. ‘Sosyal devlet’ dedi, Son 20 yıldır unuttuğumuz bir şeyi hatırlattı. Anayasada yazan bir bölümü hatırlattı. Biz sosyal devleti başından beri savunduk. Sosyal devlette bu iş emsal artışına kalmaz. Sosyal devletin görevi beton lobisinin, inşaatçının ağzıyla konuşmak değil. Yıkılan binaların hepsi ruhsatlı binalar, devletin tasarrufu altında olan binalar. Depremden ya da binaların durumundan orada oturan depremzedeler sorumlu değiller. Depremde yıkılan binanın sorumlusu devlettir. Sosyal devlet tam da burada devreye girer, ‘benim izin verdiğim binada oturuyordun, binan yıkıldı yerine sana yenisini yapıyorum’ der. Sosyal devlet sorumluluğunu yerine getirecek. Bunu muhalefetin söylemesi gerekiyor. İktidar bunu söylemez, iktidarın toplanan 174 milyar lira deprem vergisini ne yaptığını bilmiyoruz, onun hesabını vermiyor ki bunu yapsın. Sen muhalefetsen eğer ‘sosyal devlet gelir burada yıkılan binaların aynısını yerine yapar’ demelisin.”

 

“ALTYAPINIZ YETERLİ Mİ?”
‘Konu emsal artışı karşıtlığı değil, planlama sorunudur’ diyerek açıklamalarına sürdüren Akdemir, “Emsal artışı neden isteniyor? Yıkılan binaların yerine yenisi yapılırken vatandaşın cebinden para çıkmasın diye. Evet, vatandaşın cebinden para çıkmaması gerekiyor. Tümüyle devletin sorumluluğunda olması gereken bir işten bahsediyoruz. Emsal artışı yaptığınızda, kaç tane alan varsa o kadar daha insan gelecek buraya. Yani, 8 kattan 9 kata çıkarttığınızda, buranın nüfusu 100 bin ise 112 bin olur. Bu nüfusu kaldıracak kadar yolunuz, parkınız, altyapınız var mı? Bu altyapıyı yapmakla sorumlu olan Büyükşehir Belediyesi değil mi? Büyükşehir Belediyesi önce bunu söyleyecek. Kanalizasyonunuz yeterli mi, yolunuz yeterli mi?” ifadelerini kullandı.

 

‘EŞİTLİK VE PLANLAMA İLKELERİNE AYKIRI’
Akdemir, emsal artışının planlama ve eşitlik ilkelerine aykırı olduğunu belirterek, “Biz ‘istemezükçü’ değiliz. Burası planlanırken, ‘burası gökdelenler bölgesi yapılsın’ diyen yöneticilere sorun; o zaman aldıkları kararların arkasında duruyorlar mı, durmuyorlar mı?’ Biz o zaman ‘olmamalı’ demiştik, bugün de aynı noktadayız. Geçmişte yapılan bir hatayı tekrar etmek hangi yöneticinin vasfına uygun olur! O hataysa eğer, tekrar yapmamak gerekiyor. Devlet yıkılan binanın aynısını yapmalı. 174 milyar lira toplanmış para var. Binayı yapacaklar, hiçbir depremzedenin cebinden de para çıkmayacak. Depremzede aynı evinde oturacak. Emsal artışı, eşitlik ve planlama ilkelerine aykırıdır. Siz buraya emsal artışı verirseniz eğer, her yere vermek zorundasınız” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi