Sektör, çalışanlarına bombalı saldırılara karşı eğitim verirken, müşterilerinin de risk analizlerini güncelledi.

Terör ve tehdit algısı özel güvenliğe ilgiyi artırdı. Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği (GÜSOD) Başkanı Serdar Gökhan Arıkan, terör eylemeri nedeniyle dokuz aydır İçişleri Bakanlığı'nın personele eğitim verdiğini, son eğitimin geçen hafta spor salonunda yüzlerce personelin katılımıyla gerçekleştirildiğini belirterek, özel güvenlik şirketlerine talebin yüzde 10 oranında arttığını, özellikle toplu konutlar, AVM'ler, eğlence merkezlerinden talep geldiğini söyledi.

"35 LİRALIK EL DEDEKTÖRÜ İLE BAGAJ ARANMAZ"
İzmir'de bin personelle hizmet veren Guts Özel Güvenlik ve Eğitim Hizmetleri'nin Genel Müdür Yardımcısı Akın Murat Çakar, bombalı saldırıların ardından insanların duyarlılığının arttığını, çok katlı işyerleri, rezidanslar, AVM'ler ve toplu konutlardan korunma talebi geldiğini belirterek, "Özellikle lüks siteler, araçlarda bagaj araması yapılmasını talep ediyor. Hissedilir bir talep artışı sözkonusu. Çalışanlarımıza bomba imha eğitimi verdik" dedi. Çakar, 35 liralık el dedektörü ile araç bagajına bakmanın önleyici tedbir olmadığını belirterek, özellikle metro girişlerinin, toplu ulaşım araçlarının, yolcu otobüslerinin korunması gerektiğini söyledi. Emniyetin istihbarat birimlerinin ihbarlar konusunda özel güvenlik şirketlerine bilgi vermesi gerektiğini de söyleyen Çakar, canlı bombanın nasıl anlaşılacağı konusunda da vatandaşı şu sözlerle uyardı:

"Canlı bomba üzerine tuzakladığı için bombayı saklamak amacıyla yelek giymiştir ya da mevsim koşullarına uygun olmayan giyim tarzıyla dikkat çeker. Heyecanlıdır, yüksek olasılıkla uyuşturucu madde kullandığı için sürekli terler."

"BİR ÖZEL GÜVENLİK PERSONELİNİN MALİYETİ 3 BİN LİRA"
TOBB Özel Güvenlik Sektörü Meclis Üyesi olan Ege Özel Güvenlik'in sahibi Ali Aslan, maliyeti nedeniyle talebin değil ama ilginin arttığına dikkat çekerek, "Bir özel güvenlik görevlisinin maliyeti yaklaşık 3 bin lira. Elektronik güvenlik, alarm, köpek, üst arama, kamera sistemi, dedektör ayrı fiyatlandırılıyor. Bombalı saldırıların ardından ilgi arttı, ancak yüksek maliyet nedeniyle talep haline gelemedi. Tedirginlik var. Özel güvenlik personelinin eğitimlerini güncelledik, dikkatli ve uyanık olmaya çalışıyorlar. Müşterilerimize risk analiz raporları sunduk. Duvarlar, tel çitler, aydınlatmalar, elektronik güvenlik, kamera, alarm, bariyer, devriye köpeği gibi destekleyici hususları bildirdik. Özellikle toplu konut alanlarından gelen ilgide artış var" dedi.

Editör: Haber Merkezi