DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Geçtiğimiz aylarda Zorlu Holding’in Konak’a inşa etmeyi planladığı “Zorlu Konak” gökdelen projesinin ruhsatı kesildi. Konak Belediyesi, projenin yapılacağı bölgedeki yüksekliği 146 metreden 134 metreye düşürdü. Zorlu Holding’in projesinin yeni ruhsatı bu yüksekliğe göre verilirken İzmir Mimarlar Odası konuya yönelik bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı okuyan İzmir Mimarlar Odası Başkanı İlker Kahraman, “Konak İlçesi, Akdeniz Mahallesi, 7491 Ada 1 Parselde yer alan taşınmazda yapılmak istenen ve kamuoyunda Zorlu Konak Projesi olarak bilinen projeye verilen tadilat ruhsatının ivedilikle iptal edilmesini, sorumlu idarenin şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı bu kararından vazgeçmesini kamuoyu nezdinde dile getiriyoruz. Planlar arasında uyumsuzluk olmasına rağmen mevzuata aykırı şekilde 2018 yılında ruhsatlandırılan, kamuya ait yolların proje alanına dahil edildiği, yüksekliğinin Büyükşehir Belediyesi tarafından 84 metre ile sınırlandırılmasına karşın ruhsatı iptal edilmeyerek, Konak Belediyesi tarafından 146 metreden 134 metre olarak yeniden verilen ruhsat, kamuoyu ve meslek odalarının karşı çıkışlarına rağmen yapımı diretilen, kamu yararını gözetmek yerine sermayenin çıkarlarının korunduğunu düşündüğümüz bu yapı yapılmamalıdır "diye konuştu. 

'KABUL EDİLEMEZ'
Kahraman, "Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin kent ve kentli adına yürüttüğü hukuk mücadeleri sayesinde daha önce defalarca iptal edilen, kentin; altyapısı, dokusu, yaşam alışkanlıkları ve fiziki durumlarının gözetilmediği; şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı olduğu vurgulanan planlara rağmen, tadilat ruhsatı vererek hukuka aykırı bir uygulama yapan ve sermaye lehine yetki kullananların ısrarı anlaşılmaz ve kabul edilemezdir” ifadelerini kullandı. 



‘GELECEĞE ETKİLERİNİ DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ’
Açıklamada, “Doğru yürütülemeyen politikalar sonucu ortaya çıkan nüfus ve göç sorunları bizlere göstermektedir ki; yaşadığımız çevreye ve doğaya yapacağımız müdahaleleri belirlerken, geleceğe dönük etkilerini düşünmek zorundayız” denilirken projenin gerçekleşmesi durumunda yakın çevresinde bulunan Unesco Dünya Mirası Alanı geçici liste ve başvuru aşamasında olan Tarihi Kemeraltı Alanı’na da zarar vereceği vurgulandı. 


‘KENT SUÇU İŞLENİYOR’
Yapılan açıklamada ayrıca, “Parsel bazında ayrıcalıklı imar planı yapanlar, sermaye lehine plan notları düzenleyenler ve bu hukuksuzluğa göz yumanlar kent suçu işlemektedirler. Bu yanlış uygulamanın karşısında olduğumuzu dile getirerek sorumluluğu bulunan herkesi geç olmadan yasalara uymaya davet ediyoruz” çağrısında bulunuldu.

Editör: Haber Merkezi