İzmir'de 2003 yılından itibaren kamuoyunun yakından izlediği' İzmir Yeni Kent Merkezi Planı' kapsamında, yıkılan Alsancak Stadı arkasında Ege Mahallesi'nin yan tarafında yer alan Tariş'e ait değerli arazilerle ilgili imar planlaması ve buraya yapılacak projelerle ilgili tartışma ve davalara yenisi eklendi. Tariş'e ait 140 bin metrekare genişliğindeki, yıkılan Alsancak Stadı'nın arkasında yer alan araziyle ilgili daha önce konut, rezidans, ofis, otel, AVM'nin de içinde olduğu proje gerçekleştirmek üzere harekete geçen Özak GYO, meslek odalarının açtığı davada, yargının bu projeye olanak sağlayan plan notlarını iptal etmesi sonrası projeyi yapmaktan vazgeçti.

Ardından Tariş Birlikleri ile protokol imzalayan Emlak Konut GYO projeyi yürütmeye devam etti. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, EPP (Emlak Planlama Proje Yönetim A.Ş) verilen alana üçte bir konut yapılmasının önünü açan plan notunu, ekim ayında onayladı. Bu sürecin ardından 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar plan değişiklikleri sürecinin Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi'ne gelmesi beklenirken, planlar Çevre ve Şehiricilik Bakanlığı'dan onaylanarak askıya çıktı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Tariş arazilerini kapsayan 'İzmir ili, Konak ilçesi, Kuruçay ve Umurbey Mahalleleri muhtelif parselleri'ne ilşikin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğini 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi ile Kanun Hükmünde Kararname ve 3194 sıyılı İmar Kanunu uyarınca 10 Mayıs'ta onaylamasının ardından hızlı bir gelişme daha yaşandı. Emlak GYO, Haziran ayında arazilerin arsa satışı karşılığı gelir paylaşım ihalesini gerçekleştirdi.

Tariş arazileriyle ilgili Mayıs ve Haziran ayında yaşanan bu gelişmelerin ardından Temmuz ayında ise bu kez Mimarlar Odası Genel Başkanlığı ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Emlak GYO projesinin yapımına olanak sağlayacak olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylı planların yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle İzmir İdare Mahkemesi'ne başvurup, dava açtı. Mimarlar Odası, alanının 75 bin 814 metrekarelik kısmını emsal 2 yapılaşma koşullu ticaret-turizm-konut alanı, 7 bin 862 metrekarelik kısmını resmi tesis alanı, 39 bin 769 metrekaresini park, 5 bin 274 metrekaresini emsal 2 yapılaşma koşullu özel eğitim tesisi alanı, 3 bin 477 metrekaresini Emsal 1.50 yapılaşma koşullu ilkokul alanı, 5 bin 590 metrekarelik kısmını eğitim tesisi alanı, 2 bin 733 metrekarelik kısmı ibadet alanı (cami) olarak belirleyen imar planının Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği'ne aykırı olduğunu öne sürdü.

Dava konusu planda nüfus artışı olmasına karşın sosyal donatı alanının azaldığına dikkat çeken meslek odaları, ayrıca konuta ayrılacak alanla ilgili de itirazda bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin 14 Ekim 2016 tarihinde onayladığı Alsancak Liman Arkası ve Salhane Bölgesi Uygulama İmar Planı plan notlarında turizm-ticaret-kültür tanımında konut kullanım oranının yapı inşaat alanının üçte birinden fazla olmayacağı kabul edilmiş olduğunu hatırlatan meslek odaları, buna karşın dava konusu planda ticaret-turizm-konut alanlarında yapı inşaat alanının yüzde 40'ına kadar konut yapılabilmesine olanak tanınmasının mevzuatta tanımlanan konut oranlarının da üzerinde bir oran olduğunu belirtti.

Meslek odaları 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi ile 644 sayılı KHK ve 3194 sayılı İmar Kanunu uyarınca 10 Mayıs 2017 tarihinde Bakanlık Makamınca onaylanan İzmir İli, Konak İlçesi, Kuruçay ve Umurbey Mahalleri muhtelif parsellere ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğinin öncelikle yürütmesinin durdurulması, takiben iptaline karar verilmesini istedi.Olay, akşam saatlerinde Akçay Caddesi Gediz Kavşağı yakınlarında meydana geldi. Karabağlar'dan Gaziemir yönüne giden Gürbüz A. yönetimindeki 35 AS 6133 plakalı otomobil, caddenin karşı tarafına geçmek isteyen Nuh Arslan'a çarptı. Olayı görenler durumu sağlık ve polis ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine gelen sağlık ekipleri yaptıkları kontrolde, Arslan'ın hayatını kaybettiğini belirledi. Otomobil sürücüsü Gürbüz A. gözaltına alınırken, Aslan'ın cesedi savcının incelemesinden sonra otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırıldı. Polisin olayla ilgili başlattığı soruşturma sürüyor.

Editör: Haber Merkezi