Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Erke Özel Eğitim Merkezi işbirliğinde hayata geçen uygulamayla, zihinsel engelli gençler su kabağı yetiştirecek. Üretilen kabaklar yine gençler tarafından süs eşyası haline getirilecek. Dekan Prof. Dr. Mustafa Bolca, “Toprağın iyileştirici gücünün çocuklarımıza iyi geleceğine inanıyoruz” dedi.

Uygulama Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Topluluğu tarafından düzenlenen Hasat Şenliği ile başladı. Şenliğe katılan engelli gençler, üniversite öğrencilerinin kendilerinin yetiştirdiği ürünleri tatma fırsatı da yakaladı. Dekan Prof. Dr. Bolca, özel gençlerin fakültenin tüm imkanlarından yararlanması için çalışacaklarını söyledi. Engelli gençlerin tarımla uğraşarak doğayı tanıma imkanı elde edeceklerini, üniversite gençliğinin de farkındalık kazanacağını söyledi.

Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Burçin Çokuysal da proje kapsamında özel gençlerin tarımsal üretimin dışında kampüsün sosyal alanlarını kullanmalarını da destekleyeceklerini, üniversite gençliği ile kuracakları arkadaşlıklarla sosyalleşmelerinin de sağlanacağını belirtti.  Prof. Dr. Çokuysal, önümüzdeki eğitim öğretim yılında ise hayata geçen uygulamanın, öğrencilerin sosyal sorumluluk dersinin bir parçası olacağını ifade etti.

Erke Özel Eğitim Merkezi Müdürü Haydar Albayrak, projeyle engelli gençlerin toprağın iyileştirici gücünden yararlanacağını ayrıca, en büyük sorun olan “sosyalleşme” için de önemli bir adım atılacağını belirtti. Albayrak, “Aslında kurumumuz bünyesinde kurduğumuz iki atölyeden engelli öğrencilerimiz faydalanıyor. Ancak bu çalışmaların dış mekanda da sürmesini istedik. Gördük ki doğada, toprakla buluşan gençlerimizin motivasyonu artıyor.  Çocukların yaratıcığı konusunda da olumlu etkileri oluyor. İletişim kurma becerileri de buna bağlı olarak artıyor. Bir engelli için en büyük handikap olan sosyal kaynaşma ve bütünleşme sağlanmış oluyor. Üniversite öğrencileri açısından ise farkındalık oluşturarak bir sosyal fayda elde ediliyor” dedi. Ziraat Fakültesi yönetiminin engellilere yönelik yakın ilgisi nedeniyle bu çalışmayı gerçekleştirebildiklerini ifade eden Albayrak, “Hocalarımız bizim için değerli zamanlarını ayırdı ve böyle bir işbirliğini hayata geçirdik” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi