Müze, bin 200 metrekare kapalı ve 275 metrekare yarı kapalı alana sahip. Müzede farklı özelliklerde 250’ye yakın makine bulunuyor. Türkiye’de kendi alanında tek örnek olan müzede genç nesillere geçmişten günümüze makine ve diğer aletler tanıtılıyor. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Aykas; 100. Yıl Tarım Makineleri Müzesi, tarımda makineleşme ve teknolojik faaliyetlerin tarım sektöründeki gelişmeleri konusunda bilgi verdi.

'TARİHİ DEĞERİ VAR'

Prof. Dr. Aykas, “100.  Yıl Tarım Makineleri Müzesi,Büyük Önder Atatürk’ün doğumunun 100’üncü yılı nedeniyle,o günkü adıyla Tarım Makineleri Kürsüsü’ nün aldığı karar sonucunda kutlama programları içerisine alınmış ve 1981 yılında devlet bakanlığının teklifi ile TBMM’de onaylanarak hayata geçirilmesi kararlaştırılmış. Biliyorsunuz, Ulu Önder Atatürk tarıma çok önem veren, Türkiye’nin kalkınmasının tarıma dayalı olmasını öngören, ülkemiz için önemli bir liderdi. Bu anlamda da Atatürk’e saygının göstergesi olarak böyle bir müzenin yapılması kararı alınmış. Yakın tarihi 1982 olarak kararlaştırılmış 1982- 1984 yılları arasında yapımı gerçekleştirilmiş olup 1984 yılında açılmıştır” diye konuştu.

Müzede o güne kadar kullanılmış tarihi değeri olan makinelerin toplandığını belirten Prof. Dr. Aykas, “Bunlar, farklı devlet kurumlarından, devlet üretme çiftliklerinden ve özel şirketlerden alınan makineler. Müzede neler var diye bakacak olursak; eski dönemlerde kullanılmış bir kuvvet makinesi, lokomobilimiz, 10 adet traktör, bölümümüz tarafından geliştirilmiş 10 adet prototip makine ve toplam 231 parça envanter mevcut. Bunlar, gerçekten tarihi değeri büyük parçalar. Önemli olan makineleri bunları sergiliyoruz. Müze o günkü adıyla Zirai Donatım Kurumu’nun ikiz gübre depoları şeklinde yapılmış” dedi.

'TARIMIN HER NOKTASINDA MAKİNE VAR'

Prof. Dr. Aykas, “Makinesiz ziraat yapılamaz. Bu, Atatürk’ün çok önemli bir sözü. Gerçekten de çok doğru söylenmiş bir söz. Tarımın herhangi bir noktasına odaklandığımız zaman görüyoruz ki her noktasında makine var. Dolayısıyla tarım makinelerini ve tarım makineciliğini mutlaka istenilen seviyeye çıkarmamız ve geliştirmemiz gerekiyor. Geçmişten bugüne tarım makineleri farklı aşamalar geçirmiştir. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak kendisini geliştirmiş, geliştirmeye de devam ediyor. Biz, teknolojik gelişmeler noktasındaki makineleri kullandığımız zaman üretimimizi karlı duruma getirebiliriz. Dünya ile rekabet edebilir hale getirebiliriz. Bunların gerisinde kaldığımız sürece gerçekten üretim maliyeti konusunda sıkıntılar yaşarız” dedi.

Editör: Haber Merkezi