İZ GAZETE- İzmir’de merkez üssü Seferihisar olan 6.6 büyüklüğünde (kimi kaynaklara göre 6,9) deprem meydana geldi. Depremle birlikte onlarca vatandaş hayatını kaybetti, yüzlercesi yaralandı. Depremin etkilerinin en çok hissedildiği yer, Bornova ve Bayraklı oldu. Tarım yazarı Yıldırım, bunun sebebini hızlı yapılaşma olarak açıkladı.

TARIM YAZARI YILDIRIM: 'TARIM, RANTA YENİK DÜŞTÜ'

Dünya Gazetesi'nden tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım'ı yaptığı paylaşımda, "Depremin vurduğu Bayraklı Ovası Bilindik hikaye aslında. Bornova/ Bayraklı Ovası’nda yakın zamana kadar sebze yetiştiriliyordu. Hızla yapılaşmaya, ranta açıldı. “Manhattan olacak” diye, bostanlara gökdelenler, apartmanlar dikildi. Tarım, ranta yenik düştü. Sonuç; ölüm ve acı" ifadeleri kullanıldı.

TMMOB AÇIKLAMASINDA DEĞİNMİŞTİ: BÖLGE YILLAR ÖNCE TARIM BÖLGESİNİ KAPSIYORDU

Diğer yandan TMMOB, bugün yaptığı açıklamada, "Bornova Manavkuyu mevkii için zemin özellikleri önemli, bölge yıllar önce tarım bölgesi ve sulak alanları kapsıyordu. Planlanmış bir bölgede böyle bir sonuç oluşması kadar akla ziyan bir durum olamaz. Bu tür zeminler hazırlanırken jeolojik ve jeofizik bütün etütler yapılmalıdır. Zemin her ne kadar olumsuz da olsa buna rağmen yapım izni alınmış binalar yıkıldı. Bu binaların lokal ve birbirinden bağımsız olması, bu enkazın nedeninin yapısal bir sorun olduğunu çok net gösteriyor. Deprem değil güvensiz binalar öldürüyor. Bugün asli ihtiyacımız 450 bin nüfuslu bir bölgede çoğunluğu sokakta kalan insanların yaşamlarının normalleştirilmesidir. Kurumlardan hasarlı binaların çok hızlı bir şekilde tespit etmelerini talep ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Ayrıntılı haber için: https://www.izgazete.net/genel/tmmobdan-deprem-aciklamasi-izmirde-en-acil-ne-yapilmali-h55455.html

Editör: Haber Merkezi