GÜLSEN CANDEMİR- Buca’daki eski evler bir bir yok oluyor. 1800’lü yılların sorunda yapılan Buca Heykel’deki tarihi ev, bakımsızlık nedeniyle yıkıldı. İki katlı evden geriye sadece birkaç tuğla ve demir merdivenleri kaldı.

Buca Heykel’de SGK binasının hemen yanında bulunan tarihi evde daha önce Rum Konsolosu Madam Veba yaşıyordu. Yunan asıllı konsolos Madam Veba’nın hayatını kaybetmesinin ardından evde yaşayan Madam Mado ve eşinden sonra evi, iki doktor muayenehane olarak kullandı. İki doktorun muayenehanelerini başka bir yere taşımasının ardından ev, adeta yıkılmaya bırakıldı.

VARİSLER İHMAL ETTİ                 

Birkaç aileye ait olan ev, varislerin ilgilenmemesi nedeniyle bakımsızlıktan çöktü. Madam Veba’nın yaşadığı dönemde çocuk olan Bucalı Gülsün Buldu, o yıllarda çok güzel günler yaşadıklarını anlattı. İz Gazete’ye konuşan Buldu “Heykel o zamanlar Buca’nın son yerleşim yeriydi. Otobüslerin son durağıydı. Şimdi Atatürk heykelinin olduğu yerde ev vardı. Biz sokakta gece yarılarına kadar oynardık. Madam Veba’yı da o zamandan biliyorum. Unutulmaz anılar yaşadık. Korumaları vardı Madam Veba’nın, her zaman evin önünde beklerdi. Çok güzel bir evdi o zaman. Onun ölümü hepimizi üzmüştü. Ev Madam’ın ölümünden sonra bir süre iki doktorun muayenehanesi olarak kullanıldı. Onlar ayrılınca ev yıkılma sürecine girdi adeta. Evin varisi çok olunca ilgisiz kaldı.” dedi.

ANILAR KAYBOLUYOR

Buca’daki evlerin birer birer yok olmasından üzüntü duyduğunu anlatan Gülsün Buldu, anılarının da evlerle silinmeye başladığını söyledi. Tarihi evin 1990’lara kadar ayakta olduğunu söyleyen Bucalı Gülsün Buldu “Ev ilk önce çatısından yanmaya başladı, zamanla çatıdan dökülen parçalar, evin yıllar içerisinde yıkılmasına neden oldu.” Diye özetledi.

KENT SUÇU İŞLEDİLER

2009-2014 yılları arasında Buca Belediyesi’nde meclis üyeliği yapan Doç. Dr. Levent Köstem, o dönem o evin istimlâk edilip ilçeye kazandırılması için çok uğraştığını ancak başaramadığını anlattı. Köstem “O dönem 3-4 milyon TL konserlerde harcandı. O parayla birkaç ev istimlak edilip ilçeye kazandırılabilirdi. Ne yazık ki bugüne kadarki belediye başkanları bu konuda iyi sınav veremediler. Işılay Saygın dahil hepsi kent suçu işledi. Şimdiki başkanın bu konudaki planı nedir bilmiyorum ama, işi hiç de kolay değil. Tarihi evlerin tescil ettirilip kayıt altına alınması gerekiyor. Belediyenin estetik kurulu oluşturulup bu tarihi evlerin biran önce kayıt altına alınması ve korunması için neler yapılacağını planlaması gerekiyor.

Editör: Haber Merkezi