İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, 2015 yılı İzmir'de gerçekleştirdikleri faaliyetleri düzenlediği basın toplantısında anlattı. Sağlıklı ve kaliteli üretim için verdikleri desteklere dikkat çeken Güldal, yaptıkları denetimler ve cezalarla da bu hedefin sağlanması için çalıştıklarını belirtti. Güldal, 2015'de toplam 45 bin 308 gıda, yem üretim ve satış yerinin denetiminin yapıldığını açıkladı. 'Alo Gıda 174' hattına 2015 yılında toplam 3 bin 693 şikayet bildirimi yapıldığını, kontrol ve denetimler sonucu 3 bin 623'ünün sonuçlandırıldığını, 70'nin işlemlerini devam ettiğini belirten Güldal, "Yapılan kontrollerde İzmir'de 1067 cezai işlem, 5 milyon 754 bin 338 TL idari para cezası uygulandı" dedi.

İl Müdürü Güldal, Bakanlık tarafından dört kez farklı tarihlerde taklit ve tağsiş yaptığı kesinleşen firmaların listesini kamuoyuna duyurduğunu söyledi. Bu listelerde İzmir'den 23 farklı firmanın 52 farklı ürününün bulunduğunu, bunların 8'nin aromalı içecek, 7 et ürünü, 28 süt ve süt ürünü, bir tane takviye edici gıda, 7 bitkisel yağ ve bir tane alkolsüz ürün olduğunu belirten Güldal, taklit ve tağsiş ürünle ilgili deşifre olmasına karşın hiç ders olmayan firmalar olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"17-18 kez deşifre olan firma var. Bu mükerrer zamanlarda deşifre olmasına karşın uslanmayan ve kendilerini revize etmeyen firmalar için Bakanlık daha ağır yaptırımlar içeren bir çalışma yapıyor. Çünkü bazı firmalar ne para cezasından, ne de deşifre edilmekten etkilenmiyor. Bunun sonu yok. Firmalar 14-1 5 bin TL cezayı ödüyor, kamuoyu bir haftada unutuyor. Bakanlık faaliyeten men, kapatma dahil olmak üzere bir dizi yaptırımı içeren hazırlık yapıyor. İkinci ve üçüncü ihlallerde belli süreler verilecek. Tekrarlanması durumunda katlanarak artacak şekilde ağırlaştırılmış müeyyidelerin uygulanması düşünüyor."

Utku BOLULU/İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi