YAREN KARAASLAN / İZ GAZETE - Koronavirüs salgınında ikinci dalganın geleceği yönündeki açıklamalar, artan vaka sayılarıyla birlikte sıklaştı. Birçok ilde özel önlemler alınırken ilgili bakanlıklar da yeni tedbirleri açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ikinci pikin yaşandığını vurgulayarak İzmir’in de riskli iller arasına girdiğini belirtti.  İçişleri Bakanlığı ise 81 il valiliğine gönderdiği genelge ile düğün, kına gecesi, nişan vb. törenlerin kısıtlandığını duyurdu. Öte yandan sağlık çalışanlarının, salgınla mücadelede tükenmişlik sendromu yaşamaya başladığı bildirildi.

‘İZMİR’DE VAKA ARTIYOR’

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, İz Gazete’ye özel açıklamalarda bulundu. Salgının Türkiye’de görüldüğü ilk aylarda, vaka sayılarının 4 binlere ulaştığını ancak açıklanan tedbirlerle bu sayının kısa sürede 800’lere gerilediğini hatırlatan Çamlı, 1 Haziran’daki normalleşme kararının erken alındığını ifade etti. Ancak bu kararın bilimsel verilere göre değil ekonomik kaygılara göre alındığını, turizm sektörü düşünülerek kademesiz şekilde tedbirlerin gevşetildiğini dile getiren Çamlı, iktidarın bu süreçte sunduğu sözde başarı öyküsünün halkta ‘pandeminin geçtiği algısına’ sebep olduğunu ve dolayısıyla rehavete yol açıldığını vurguladı. Bu rehavet duygusuyla alınan kısıtlamaların ardından vatandaşın tedbirlere dikkat etmediğini ve Haziran ayından itibaren vaka sayılarında yüzde 90’a varan bir artışın olduğunu kaydeden Çamlı, “Salgının bittiği ve ilk 20’de olduğu düşünülmeyen İzmir’de bile çok fazla artış var. Dolayısıyla başladığımız noktaya geri dönüyoruz. Önümüzde sonbahar var. Giderek açık ortamlardan kapalı ortamlara geçiş yapacağız. Sonbaharın, yüksek ve ağır hasta sayısıyla geçeceğini düşünüyoruz.” dedi. Öte yandan Çamlı, Bakan Koca’nın ‘ikinci piki yaşıyoruz’ açıklamasına “Bu, ‘yaptığımız işler bir işe yaramadı’ demektir” yorumunda bulundu.

‘SÜREÇ ŞEFFAF DEĞİL’

İzmir İl Pandemi Kurulu’nda İzmir Tabip Odası’ndan bir temsilcinin olmadığını, sürecin şeffaf yürütülmediğini ve fikirlerinin alınmadığını söyleyen Çamlı, veriler paylaşılmadığı sürece toplumda panik havasının da artacağına işaret etti. Vaka sayıları artarken okulların açılmasının da yanlış olacağını ifade eden Çamlı, “Tüm Türkiye’de yüz yüze eğitime geçilebilecek bir koşulun olduğunu düşünmüyorum.” diye konuştu.

‘CİDDİ RİSK TAŞIYORUZ!’

Sağlık çalışanlarının uzun süredir tükenmişlik sendromu yaşadığına da değinen Çamlı, “Bu sendrom salgın sürecinde daha da arttı. Ciddi sayıda sağlık çalışanı Kovid-19 hastası oldu. Son 9 günde 9 hekim kaybettik. Kovid-19 hastalarının yaklaşık %11’i sağlık çalışanlarından oluşuyor. Tüm korunma çabalarımıza ve dikkatimize rağmen ciddi riskler taşıyoruz. Pandemi uzadıkça sağlık çalışanlarının zor koşullarda çalışması, tükenmesine sebep oluyor.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi