Türkiye’nin büyük kesinini etkileyen soğuk ve yağışlı hava, doğal yaşamı da olumsuz etkiliyor. Özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde etkili olan kar yağışı, göçmen kuşların hayatını tehdit ediyor. Kuş gözlemcisi ve fotoğrafçısı Emin Yoğurtçuoğlu, Ereğli-Karaman yolundan paylaştığı fotoğraf ve videolarda yüzlerce göçmen kuşu yol ortasında bulduğunu belirtti. Yoğurtçuoğlu, otoyollara konmak zorunda kalan onlarca ibibik ve Bozkır Toygarı’ndan bazılarını aracına alarak kurtardı ve sürücülere uyarılarda bulundu. 

"YÜZLERCESİ EZİLİYOR"

Emin Yoğurtçuoğlu, “Anadolu’nun birçok yerinde kar etkili oluyor. Bütün bahar göçmeni kuşlar zor anlar yaşıyor. Karda böcek bulamadıklarından açlıktan yollara iniyorlar. Bitap durumdalar. Yüzlercesi ezilmiş halde. Sürücüler lütfen dikkatli olsun. Yolda bitap kuş görürseniz bir süre arabanıza alıp ısıtabilirsiniz. Böcekçil kuşların gagaları ince ve uzundur. Ekmek yemezler” dedi.

"İMKANI OLAN BESLESİN"

Yoğurtçuoğlu, göçmen kuşların ölüm kalım mücadelesi verdiğini belirterek, sosyal medyadan şunları paylaştı: “İmkânı olanlar besleme yapsın. Karayolları ekipleri ve milli parklar, kar yağan yolların 10 metre kenarlarına kuşlar için besinler koysunlar. Karayolları ve Emniyet, sürücülere yollara konan göçmen kuşları ezmemeleri konusunda uyarı mesajları atsın. Daha şimdi bunu yazarken yanımdan hızla geçen bir sürücü bir Bozkır Toygarı’nı daha ezdi. Ne yapacağımı bilmiyorum. Kurtarabildiğimi kurtarıyorum."

"ON BİNLERCESİ ZOR DURUMDADIR"

Yoğurtçuoğlu, "Eskiden bu sert soğuklar Mart’ta olurdu. O zaman göçmen kuşlar daha gelmemiş olduklarından problem olmazdı. Şimdi hepsi Torosları, Anadolu’yu geçiyor. On binlercesi zor durumdadır eminim... Küresel ısınmadan mıdır bilmem ama mevsimlerin biraz kayması bile bütün ekosistemi alt üst ediyor" dedi. (NTV)

Editör: Haber Merkezi