Gizem TABAN/İZ GAZETE- Ülkelerindeki iç savaştan dolayı 2012’den itibaren göç etmek zorunda kalan çok sayıda Suriyeli, Türkiye’ye sığındı. Bugün Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 5’ini oluşturan Suriyeliler, yaşamlarını sürdürmek için Türkiye’nin 81 iline dağıldı. Son günlerde ülke gündeminde yoğun bir şekilde yaşanan mülteci tartışmalarının odak noktası olan Suriyeliler konusunda izlenecek politika ise belirsiz… Tartışmaların ardından Suriyelilere karşı; bir taraftan ırkçı yaklaşım ve nefret söylemlerinde artış yaşanırken bir taraftan da konuya; mülteci ve insan hakları açısından bakılıyor. Ekonomik, sosyolojik, diplomatik gibi birçok açıdan değerlendirilmesi gereken mülteci konusu ülkede görüş ayrılıklarına yol açarken mültecilerin duygu ve düşünceleri ise tartışmaların gölgesinde kaldı. İzmir’de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali, konuya ilişkin değerlendirmelerini İz Gazete’ye anlattı.



‘ŞİDDET YARATABİLİR’
Ülkedeki mülteci tartışmalarının beraberinde Suriyelilere yönelik artan ırkçı yaklaşım ve nefret söylemlerini değerlendiren İzmir’de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali, “Bu sözler mültecilere haksızlıktır. Bu insanlar savaştan kaçmış buraya gelmiş. Herkes mülteci olabilir. Almanya’da 3 milyon Türk vatandaşı var ama orada kimse böyle bir şey söylenmiyor. Dünyada şu anda 70 milyon mülteci var.  Mültecilere karşı bu tür sözler bir şiddet ve ayrımcılık yaratabilir. Özellikle politikacılar, siyasetçiler bu konuda kullandıkları dile dikkat etmeli. Suriyeliler 10 senedir burada. Bu süre içerisinde ekonomiye, sanayiye de katkıları oldu” diye konuştu. 

‘İZMİR VE BOLU ÇOK FARKLI’
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın, kentteki yabancı uyruklu vatandaşların gitmesi için 10 kat daha fazla zamla su ve katı atık hizmet vereceği yönündeki sözlerine sert çıkan Muhammed Salih Ali, “Bolu Belediye Başkanı kendisine baksın, psikoloğa görünmesi gerekiyor” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mültecilere yaklaşımını ve tavrına ilişkin konuşan Muhammed Salih Ali, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mültecilere yaklaşımı daha iyi. Hizmet yapıyor, eğitimler düzenliyor. Büyükşehir Belediyesi her 8 Mart’ta bize stant veriyor, kadınlarımız orada ürünlerini satıyorlar. Bize yardım kolisi verdiler, biz de mültecilere dağıttık. Büyükşehir Belediyesi bize destek oluyor ancak daha çok olması lazım. Bolu ile İzmir arasında çok fark var. Ancak mültecilerin, toplumla entegrasyonun sağlanması için projeler üretilmeli” açıklamalarında bulundu. 

‘NEFRET YARATIYOR’
Medyada Suriyeliler ile ilgili olumsuz haberlerin Suriyelilere yönelik nefret oluşturduğunun altını çizen Muhammed Salih Ali, “Medyada yalan haberler yapılıyor. ‘Suriyeliler maaş alıyor, Suriyeliler bayramlaşmaya ülkelerine gidiyor’ gibi çok sayıda olumsuz haber yapıldı.  Bu haberler yalan. Suriyeliler maaş almıyor. Suriyeliler bayram gezmesi için Suriye’ye gitmiyor, gidip bakıyorlar ülke ne durumda, güvenlik var mı, altyapı oldu mu, kendi arazisinde kendi köyünde yaşama imkanı var mı diye kontrol için gidiyorlar. Ama medyadaki bu haberler Suriyelilere yönelik nefret yaratıyor” ifadelerini kullandı. 

‘CAN GÜVENLİĞİ YOK’
Suriyelilere yönelik ‘savaş bitti, ülkelerine dönsünler’ eleştirilere ilişkin konuşan Muhammed Salih Ali, “Savaş bitti denilse de şu an Suriye’de hala patlamasız, ölümsüz bir yer yok.  Can güvenliği hala yok. Köylerde, şehirlerde hala altyapı yok, elektrik yok, su yok, iş yok, gelir yok. Yaşam koşulları iyi değil. Bunlar için büyük projeler gerekiyor, Suriye içerisinde siyasi bir ittifak gerekiyor. Savaş tamamen sona erse, can güvenliği olsa, altyapı olsa Suriyelilerin yüzde 80’i ülkesine geri dönecektir” dedi.

Editör: Haber Merkezi